Đokić: Izgradnja vjetroparka "Grebak" značajna za Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Đokić: Izgradnja vjetroparka "Grebak" značajna za Nevesinje

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:20.05.2017.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je juče u Banja Luci sa predstavnicima kompanije „VE Grebak“ Erihom Prajslerom (Erich Preisler) iz Mildšteta kraj Hamburga (SR Njemačka) i Admirom Rahimićem iz Mostara o ulaganju u projekat izgradnje vjetroparka na području opštine Nevesinje. Sastanku je prisustvovao predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić.

ĐOKIĆ: IZGRADNJA VJETROPARKA GREBAK ZNAČAJNA ZA NEVESINJE

Ministar Đokić je izrazio spremnost da pruži podršku ovoj inicijativi, ističući da je Istočna Hercegovina zbog klimatskih uslova veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana.

„Republika Srpska je otvorena za nove investicije, a izgradnja vjetroparka „Grebak“ predstavlja razvojnu šansu za opštinu Nevesinje“, rekao je ministar i dodao da je ta investicija značajna i zbog izgradnje neophodne infrastukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva.

Predstavnici kompanije „VE Grebak“ istakli su da u oblasti izgradnje vjetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo, te da su spremni da svoje tehničke i finansijske resurse ulože u ovaj projekat.

Izvršni direktor firme „VE Grebak“ Miralem Čampara istakao je da ima podršku lokalne zajednice, te da bi izgradnja vjetroparka podstakla razvoj privrede u opštini Nevesinje.

„Naš plan je da u periodu izgradnje angažujemo domaće kompanije, čime će za lokalno stanovništvo biti obezbijeđena i nova radna mjesta“, naveo je Čampara.

Prema projekcijama, vjetropark „Grebak“ će biti instalisane snage 49,5 MW i procijenjene godišnje proizvodnje od oko 130GWh električne energije. Ukupna investiciona vrijednost iznosi oko 65 miliona evra,  a očekuje se da projekat bude realizovan u naredne dvije godine.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: