Политика - Република Српска

Од 15. јуна без застоја у издавању пасоша?

Извор: Срна | Датум:09.06.2017.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић изјавио је данас у Сарајеву да би од 15. јуна требало да буде отклоњен застој у издавању пасоша грађанима БиХ.

Резултат слика за pasoš

Према његовим ријечима, руководство Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ добило је гаранције од предузећа "Милбауер", које израђује пасоше, да ће послије 15. јуна бити обезбијеђен потребни репроматеријал за израду пасошких књижица и омогућено њихово несметано издавање грађанима.

"То значи да ниједан захтјев неће бити старији од 30 дана, односно да подносилац захтјева за издавање пасоша у том року није добио пасош", рекао је Османовић новинарима.

Он је истакао да је разочаран у компанију "Милбауер" која је 21. марта потписала једногодишњи уговор са ИДДЕЕА, којим се обавезала да у року од годину дана испоручи 550.000 пасоша за грађане БиХ.

"Убрзо се испоставило да немају довољну количину репроматеријала за израду пасоша, прије свега, спецификованог папира који је захтијеван када је ријеч о његовој набавци, што говори о неозбиљности компаније која је три године радила пасоше за БиХ", навео је Османовић.

Он је додао да се тренутно троши репроматеријал преостао од прошлог уговора, који је био довољан за око 100.000 пасошких књижица.

Министар цивилних послова БиХ сматра да је потписивањем тог уговора на годину дана ријешено питање набавке пасоша за грађане БиХ и да ће бити довољно времена за спровођење захтјевне међународне тендерске процедуре за набавку пасоша.

"Упутио сам писмо прије неких 20 дана Агенцији за идентификационе документе и затражио да се у складу са уговором досљедно примијене све законске обавезе, односно наплата пенала од добављача који нас је довео у овакву ситуацију", закључио је Османовић.

09.06.2017.
Категорија: Република Српска

Најчитаније у овој категорији: