Republika Srpska kupuje struju zbog remonta RiTE i nedostatka padavina | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Republika Srpska kupuje struju zbog remonta RiTE i nedostatka padavina

Izvor: N1 | Foto: Ilustracija | Datum:15.07.2017.

Republika Srpska kupuje struju, jer su Rudnik i Termoelektrana (RiTE) “Ugljevik” u tromjesečnom remontu, a ove godine na manju proizvodnju električne energije uticala je i nepovoljna hidrološka situacija, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić.

Tokom obilaska RITE “Ugljevik” rekao da je to preduzeće od 1. jula van pogona zbog kapitalnog remonta koji se, kaže, izvodi prvi put nakon 2010. godine.

“Za vrijeme kapitalnog remonta uglavnom se dešava da se električna enerija mora nabavljati izvana, a ove godine je zbog smanjenih padavina krajnje nepovoljna i hidrološka situacija na rijekama Drina i Trebišnjica na kojima je zasnovana proizvodnja struje u RS-u”, rekao je Đokić u izjavi novinarima, ističući da će i to u konačnom zbiru uticati na manje količine električne energije koje će se proizvoditi u RS-u, u ovom periodu godine.

Generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović je rekao da je to preduzeće u prvih šest mjeseci ove godine sa 37,5 posto učestvovalo u ukupnoj proizvodnji električne energije, što, kaže, nije lako nadoknaditi.

“Da je bilo kada RiTE Ugljevik isključen sa mreže to bi bilo veliki udar na energetski sistem Srpske”, dodao je Popović.

Nakon kapitalnog remonta u ovom preduzeću će biti izvršena i ugradnja elektriofiltera, što je investicija vrijedna 20 miliona KM, kao i radovi na odsumporavanju, što je projekat vrijedan 80 miliona evera koji se izvodi sa japanskom kompanijom, a Vlada Japana dala je i kredit za realizaciju ovog procesa.

Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: