Политика - Република Српска

Република Српска купује струју због ремонта РиТЕ и недостатка падавина

Извор: N1 | Фото: Илустрација | Датум:15.07.2017.

Република Српска купује струју, јер су Рудник и Термоелектрана (РиТЕ) “Угљевик” у тромјесечном ремонту, а ове године на мању производњу електричне енергије утицала је и неповољна хидролошка ситуација, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС-а Петар Ђокић.

Током обиласка РИТЕ “Угљевик” рекао да је то предузеће од 1. јула ван погона због капиталног ремонта који се, каже, изводи први пут након 2010. године.

“За вријеме капиталног ремонта углавном се дешава да се електрична енерија мора набављати извана, а ове године је због смањених падавина крајње неповољна и хидролошка ситуација на ријекама Дрина и Требишњица на којима је заснована производња струје у РС-у”, рекао је Ђокић у изјави новинарима, истичући да ће и то у коначном збиру утицати на мање количине електричне енергије које ће се производити у РС-у, у овом периоду године.

Генерални директор РиТЕ Угљевик Ђорђе Поповић је рекао да је то предузеће у првих шест мјесеци ове године са 37,5 посто учествовало у укупној производњи електричне енергије, што, каже, није лако надокнадити.

“Да је било када РиТЕ Угљевик искључен са мреже то би било велики удар на енергетски систем Српске”, додао је Поповић.

Након капиталног ремонта у овом предузећу ће бити извршена и уградња електриофилтера, што је инвестиција вриједна 20 милиона KМ, као и радови на одсумпоравању, што је пројекат вриједан 80 милиона евера који се изводи са јапанском компанијом, а Влада Јапана дала је и кредит за реализацију овог процеса.

15.07.2017.
Категорија: Република Српска

Најчитаније у овој категорији: