Navršavaju se 22 godine od podizanja optužnice protiv Karadžića i Mladića | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Navršavaju se 22 godine od podizanja optužnice protiv Karadžića i Mladića

Izvor: Srna | Foto: RTRS | Datum:25.07.2017.

Od podizanja optužnice protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića u Haškom tirbunalu danas se navršavaju tačno 22 godine, a još im nije izrečena pravosnažna presuda.

Mladić i Karadžić - Foto: RTRS

Karadžićev branilac Goran Petronijević rekao je da njegov klijent nije imao fer suđenje zbog opstrukcije Haškog tužilaštva.

"Više od sto puta sud je priznao da je tužilaštvo povredilo pravilo o obelodanjivanju dokaza. U svakom zapadnom uređenom sistemu, gde važi anglosaksonsko pravo, takav postupak bi bio obustavljen. Međutim postupak je doguran do kraja", rekao je Petronijević.

On navodi da je opšte mišljenje odbrane da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice van razumne sumnje, piše beogradski "Blic".

Petronijević ističe da je prvostepena presuda najspornija u dijelu za Srebrenicu.

"Mi zasad nismo srušili optužnicu za Srebrenicu, ali smo je prilično uzdrmali. Najveći uspeh smatramo ukidanje optužnice za genocid u sedam drugih opština", rekao je Petronijević.

Branilac generala Mladića, advokat Branko Lukić tvrdi da je politički pritisak bio odlučujući da se optužnica podigne prije 22 godine i da on i dalje postoji.

"Ukoliko bi se presudilo po pravu, moj klijent nije kriv, a politički se može svašta očekivati. Moj klijent im govori da su NATO komisija", rekao je Lukić.

On je izrazio očekivanje, da će general Mladić biti oslobođen.

"Prvo su neki mediji određivali ko su zli momci i tako se stvarao teren, a završni udarac zadaju sudovi. Mi smo bili prvi u strategiji kontrolisanog haosa koji se sada sprovodi u Siriji, Iraku...", rekao je Lukić.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: