Naredne godine za studentske stipendije više od dva miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Naredne godine za studentske stipendije više od dva miliona KM

Izvor: SRNA | Datum:16.11.2017.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je u budžetu za 2018. godinu planirano više od dva miliona KM za stipendije studenata u Srpskoj i studenata iz Republike Srpske u inostranstvu.

Rezultat slika za dane malešević

Malešević je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je planirano 1.970.000 KM za studente u Srpskoj, kojima će biti dodijeljeno 1.000 stipendija i 191.000 KM za 70 stipendija za studente iz Republike Srpske u inostranstvu.

- Studenti koji studiraju u Republici Srpskoj dobijaće 200 KM na mjesečnom nivou, a oni koji studiraju u inostranstvu za prvi ciklus 2.000 KM, drugi 2.500 KM, a treći ciklus studija 3.000 KM - precizirao je Malešević.

On je naveo da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo četiri konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj i jedan konkurs za dodjelu stipendija studentima studija u inostranstvu.

- U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija biće dodijeljeno 730 stipendija, u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa 236, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica 15, dok će studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Srpske biti dodijeljeno 19 stipendija - rekao je Malešević.

On je istakao da će konkursi biti otvoreni 30 dana, odnosno do 18. decembra.

Malešević je rekao da je Ministarstvo za ovu godinu isplatilo sedam stipendija za studente koji studiraju u Srpskoj, dok je osma spremna za isplatu, a sve će biti isplaćene do kraja budžetske godine.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pojasnila je da studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji studiraju u inostranstvu na studijskim programima koji se ne izvode u Srpskoj, trebaju imati položene ispite iz prethodnih godina studija sa prosječnom ocjenom devet.

Ona je navela da najniža prosječna ocjena koju studenti treba da ostvare da bi konkurisali u kategoriji uspješnih studenata je 8,5, dok je najniža prosječna ocjena koju studenti sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama treba da ostvare osam.

- U kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija najniža prosječna ocjena koju studenti treba da ostvare je 7,50 - dodala je Pejićeva.

Ona je naglasila da pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti prvog ciklusa studija koji studiraju u Federaciji BiH na studijskim programima koji se ne izvode na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

- Uslov za studente sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica je da nisu obnovili upisanu godinu studija - rekla je Pejićeva.

Ona je naglasila da pravo da konkurišu imaju i brucoši koji su tokom srednjoškolskog obrazovanja osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim olimpijadama na kojima učenici iz Republike Srpske imaju pravo učešća na konkursu.

Konkursi su dostupni na portalu Vlade Republike Srpske na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: