Oštra reagovanja na presudu generalu Mladiću | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Oštra reagovanja na presudu generalu Mladiću

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:22.11.2017.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Stižu brojna reagovanja na presudu...

Zastava Vojske Republike Srpske - Foto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je Haški tribunal prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

"Prema utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u BiH, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od ovog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je Haški tribunal, kažnjavajući Srbe kojima je izrekao oko 1.200 godina zatvorske kazne, dok je istovremeno oslobađao odgovorne za zločine nad Srbima uprkos brojnim dokazima, svjedočenjima i video snimcima koji dokazuju te zločine, pokazao da donosi političke i pristrasne presude, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da nije iznenađujuća presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to "sud NATO pakta". "U nekim optužnim konstatacijama moglo se čitati da je ovo suđenje svima onima koji su indirektno ili na drugi način na strani Rusije, borbe za punu demokratiju, slobodu i koji nisu prijatelji i članovi NATO pakta", rekao je Mitrović Srni.

On je naveo da ovu konstataciju dokazuje činjenica da su Hrvati najmanje kažnjeni pred Haškim tribunalom koji je uz zapad i NATO pakt, a isto se dokazalo i za Bošnjake i Albance na Kosovu.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da doživotna presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću još jednom pokazuje lakrdiju tog međunarodnog suda, koji u sebi nema prava ni pravičnosti. 
"Haški tribunal nijednog trenutka nije spomenuo srpske žrtve. Pominje da je Sarajevo napadano sa srpskih položaja, ali nije uzeo u obzir da je u tom istom Sarajevu bilo 126 logora za Srbe, a jedan od logora se čak zvao 'Alija Izetbegović'", rekao je Dukić Srni.

Dukić kaže da je neprihvatljivo da Haški tribunal spominje mjesta kao što su Prijedor i Sanski Most, a nijednog trenutka ne spominju Mrkonjić Grad, Sijekovac, Srebrenicu, Dobrovoljačku ulicu, Tuzlansku kolonu i mnoga druga mjesta u kojima su stradali Srbi.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je Srni da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH.

"Svi oni koji misle da se na ovaj način dolazi do pomiranja, nalaze se u zabludi. Ovo je samo put kojim je pomirenje u BiH znatno otežano", rekao je Goveradica, komentarišući prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je da će prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora uzburkati strasti u BiH."Razočaran sam jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprinijeti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH", rekao je Šarović Srni.

Šef kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo smatra da je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora još jedna politička presuda. 
Brčkalo je naglasio da je presuda bazirana na mnogo paušalnih i nedokazanih činjenica, prije svega, onih koje se odnose na zločin na Markalama.

Presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću pokazala je da Haški tribunal nije sud pravde, već "monstrum", rekao je Srni advokat Toma Fila.

On je naveo da bi obrazloženje suda, koji je Mladića osudio na doživotnu robiju, bilo isto i za /bivšeg predsjednika SR Jugoaslavije i Srbije/ Slobodana Miloševića da je ostao živ.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: