Rusija nudi da bude posrednik između Irana i S. Arabije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Rusija nudi da bude posrednik između Irana i S. Arabije

Izvor: Tanjug | Foto: Flickr/ PROBossi | Datum:04.01.2016.
Rusija je spremna da bude posrednik koji će pomoći rješenju spora između Irana i Saudijske Arabije, objavile su ruske novinske agencije pozivajući se na anonimni izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva        Foto: © Flickr/ PROBossi -

"Kao prijatelji, bili bismo spremni, ukoliko to bude od nas zatraženo, da igramo ulogu posrednika u rješavanju aktuelnih nesuglasica, kao i bilo kakvih novih do kojih bi moglo da dođe između te dvije zemlje", rekao je izvor, a prenio Rojters.

Između Irana i Saudijske Arabije, dva regionalna rivala, došlo je do značajnog pogoršanja diplomatskih odnosa poslije pogubljenja šitskog sveštenika Nimr al Nimra u Saudijskoj Arabiji.

Zvanični Rijad pogubio je 47 ljudi osuđenih za terorizam, uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima inspirsanih "arapskim proljećem".

Njegovo pogubljenje je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

Pogubljenje su osudili i Francuska i Njemačka.

Iranski demonstranti upali su juče ujutro u ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnjevni što je Rijad pogubio istaknutog šiitskog sveštenika.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei napao je Saudijsku Arabiju zbog pogubljenja ovog sveštenika, rekavši da će političari iz sunitskog kraljevstva biti "suočeni sa božanskom odmazdom zbog njegove smrti".

Saudijska Arabija je zbog upada u saudijsku ambasadu u Teheranu prekinula diplomatske odnose sa Iranom, a Rijad je osoblju iranske diplomatske misije naložio da u roku od 48 sati napuste zemlju.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: