Makron: Naredio sam napad jer je pređena crvena linija; Mej: Naredila sam napad na Siriju, cilj je oslabiti Asada | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Makron: Naredio sam napad jer je pređena crvena linija; Mej: Naredila sam napad na Siriju, cilj je oslabiti Asada

Izvor: Tanjug | Datum:14.04.2018.

Makron: Naredio sam napad jer je pređena crvena linija

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio je da je napade na Siriju naredio jer su desetine muškaraca, žena i djece "masakrirani hemijskim oružjem za šta je nesumnjivo odgovorna sirijska vlada", istakavši da je "pređena crvena linija koju je Francuska postavila u maju 2017. godine".

"U subotu 7. aprila 2018, u Dumi su desetine muškaraca, žena i djece masakrirani hemijskim oružjem čime je u potpunosti prekršeno međunarodno pravo kao i rezolucije Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u noćašnjem saopštenju.

Predsjednik je, kako se obrazlaže, zbog toga naložio francuskim oružanim snagama da noćas intervenišu, u okviru međunarodne operacije u koaliciji sa SAD i Britanijom, usmjerene protiv "tajnog hemijskog arsenala sirijske vlade".

"Naš odgoovr je bio ograničen na kapacitete sirijskog režima koje omogućuju proizvodnju i upotrebu hemijskog oružja", ističe se u saopštenju.

To saopštenje je Jelisejska palata proslijedila francuskim medijima rano jutro u 03.26 sati, a njime je najavljeno učescće Francuske u udarima u Siriji sa SAD i Britanijom.

"Figaro" navodi da je šef francuske države protekle noći pratio operacije iz krizne sale u prisustvu ministarke odbrane Florans Parli i vojnih zvaničnika.

U saopštenju Jelisejske palate se navodi i da Francuska ne može da toleriše banalizovanje upotrebe hemijskog oružja "koje predstavlja neposrednu opasnost po sirijski narod i kolektivnu bezbednost, što je smisao inicijativa koje Francuska stalno pokreće u Savetu bezbednosti UN".

"Francuska i njeni partneri će, već danas, preduzeti napore u UN kako bi se omogućilo uspostavljanje međunarodnog mehanizma za utvrđivanje odgovornosti, sprečavanja nekažnjivosti i svake, i najmanje, težnje sirijskog režima da se vrati na staru praksu", stoji u saopštenju.

Takođe se navodi da su, od maja 2017, prioriteti Francuske u Siriji konstantni - okončanje borbe protiv Islamske države, omogućavanje pristupa humanitarne pomoći civilnom stanovništvu, podsticanje kolektivne dinamike kako bi se sukob politički rešio i kako bi Sirija napokon pronašla mir i nadzirala stabilnost u regionu.

"Nastaviću odlučno sa ovim prioritetima u narednim danima i nedjeljama", poručuje predsjednik Makron u saopštenju, dodajući da će, u skladu sa Ustavom Francuske, parlament o tome biti obaviješten i biće organizovana parlamentarna rasprava poslije odluke o intervenciji francuskih oružanih snaga u inostranstvu.

Tereza Mej: Naredila sam napad na Siriju, cilj je oslabiti Asada

Premijerka Britanije Tereza Mej izjavila je da je naredila britanskoj vojsci napad na skladište hemijskog naoružanja u Siriji, kako bi oslabila kapacitete režima Bašara Al-Asada za napad hemijskim naoružanjem, prenose britanski mediji.

Mej je navela da se raketni udari izvode tako da na minimum budu svedeni bilo kakvi civilni gubici i da to nije pokušaj promjene sirijske vlade, javio je Rojters.

"Ovdje se ne radi o intervenciji u građanskom ratu. Nije riječ o promjeni režima", kazala je ona.

Četiri borbena aviona Tornado Britanske kraljevske avijacije, korsteći rakete Strom Shadow, bombardovali su skladište hemijskog naoružanja u Homsu.

Britanija se pridružila Francuskoj i SAD-u, kako je kazala Mej - “ograničenim i preciznim” napadima nakon što su obavještajni podaci ukazivali da je režim Bašara Al-Asada stajao iza napada hemijskim oružjem na predgrađe Damaska - Doumu, prošle subote.

Ministarstvo odbrane Britanije kazalo je da su piloti preciznim pogocima napravili “uspješan napad”, dok mediji sirijskog režima navode da su tri civila ranjena u napadu u Homsu.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: