Политика - Свијет

Караџић тражи праведну пресуду, а не "очекивану"

Извор: Танјуг | Фото: РТРС | Датум:20.04.2017.

Хашки оптуженик Радован Караџић затражио је од Жалбеног вијећа Трибунала да преиначи пресуду којом је осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БИХ и да донесе праведну одлуку.

Радован Караџић - Фото: РТРСРадован Караџић

У свом допунском одговору на жалбу тужилаштва од 109 страна, Караџић је апеловао на Жалбено вијеће да уради "оно што је исправно и праведно, а не оно што се очекује", напомињући да "пресуда претресног вијећа треба да буде преиначена".

Напомињући да је имао непоштено суђење које је довело до погрешних закључака у пресуди, Караџић је детаљно указао зашто сматра да оптужбе тужилаштва нису тачне, да су неистините и да његова пресуда није законита.

У закључку поднеска Караџић је напоменуо да су ово његове посљедње писане ријечи у овом поступку.

"Оне су писане 25 година, од избијања рата у Босни и Херцеговини до данас", навео је Караџић, а потом се осврнуо на почетке међунардног кривичног права и цитирао дио уводног излагања тужиоца из Нирнбершког процеса Роберта Џексона.

Џексон је тада навео: "онако како ми будемо судили оптуженима данас, тако ће нама сутра судити историја. Давањем отровног пехара овим оптуженима ми га стављамо и на своје усне. Морамо скупити такву свијест и интелектуални интегритет за наш задатак да би ово суђење служило за примјер потомству као испуњење тежњи ка правди".

Међутим, Караџић сматра да његово суђење оживјело ове тежње.

Караџић је већ раније затражио од Жалбеног вијећа да одбије жалбу тужилаштва које је тражило да се Караџићу пресуда преиначи на казну доживотног затвора.

Он је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године.

Жалба тужилаштва Хашког трибунала је Жалбеном вијећу поднијета почетком децембра 2016. и има 89 страна, док Караџићева жалба, која је такође недавно објављена, има 233 стране.

Караџић је у својој жалби оспоравао наводе пресуде и тражио ослобађајућу пресуду.

Усмено излагање жалби требало би да, како је раније саопштено из Трибунала, буде одржано на прољеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

20.04.2017.
Категорија: Свијет

Најчитаније у овој категорији: