Политика - Свијет

Свјетски медији о пресуди Младићу

Извор: Танјуг | Датум:22.11.2017.

Свјетски медији извијестили су да је Хашки трибунал осудио на доживотни затвор некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, истичући да је избачен из суднице неколико минута уочи изрицања пресуде, јер је узвикивао "ово су лажи и ви сте лажови".

Сродна слика

Ројтерс и АП наводе да је суд УН осудио бившег војног командата босанских Срба за геноцид и злочине против човјечности због организовања масакра и етничког чишћења током рата у Босни од 1992. до 1995. године.

Америчка агенција наводи да су у Лазареву, малом селу у Србији у којем је Младић ухапшен 2011. године, становници одбацили пресуду против њега као пристрасну, истакавши да не признају Хашки трибунал.

Вијест о изрицању пресуде Младићу пренијела је и руска агенција Тас, подсјећајући да је Младић 16 година био у бјекству прије него што је ухапшен у Србији маја 2011. године и изручен Хагу.

Би-Би-Си у свом извјештају наводи да је Младић проглашен кривим за геноцид због неких од најгорих злодјела у рату у Босни деведесетих, а описује га као "босанског крвника" који је "водио бруталну кампању током рата у Босни и који је осуђен на доживотни затвор због предвођења трупа у најгорим злочинима у послијератној Европи".

Наводи и да је Младић био "свиреп у тежњама ка оном што је сматрао судбином српског народа, видећи рат као могућност да се освети за пет вјекова окупације муслиманских Турака", а додаје да је као бјегунац уживао отворену подршку и заштиту тадашњег југословенског предсједника Слободана Милошевића.

И Си-Ен-Ен је извијестио о данашњем изрицању пресуде Младићу, напомињући да је његово суђење трајало 530 дана, са више од 500 свједока и скоро 10.000 доказа, а подсјећа да га је некадашњи мировни преговарач у Босни Ричард Холбрук описао као "једну од смртоносних комбинација – харизматичног убицу".

Британски Телеграф јавља да је суд у Хагу осудио Младића по 10 од 11 тачака на "драматичном врхунцу револуционарних напора у циљу задовољења правде за ратове у бившој Југославији", напомињући да је суђење Младићу било посљедње пред затварање Хашког трибунала.

Лондонски дневник наводи и да су данашњу пресуду дуго чекале десетине хиљада жртва широм дубоко подијељеног региона, а да су се десетине њих окупиле рано јутрос испред суда у Хагу, многи са фотографијама најмилијих који су убијени или нестали.

Дојче веле у свом опширном извјештају о данашњој пресуди Младићу напомиње да он није проглашен кривим по тачки један – за геноцид у Фочи, Kључу, Kотор-Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници, али да јесте крив по преосталих 10 тачака оптужнице, као учесник разних удружених злочиначких подухвата међу којима је онај у Сребреници спровођен и геноцидом.

РТ преноси реаговање Младићевог сина Дарка након изрицања пресуде, који је рекао да није изненађен јер је, како је навео, суд од почетка потпуно пристрасан.

РТ оцјењује да ће данашња пресуда вјероватно разбуктати огорченост у Србији међу онима који сматрају да је међународно кривично гоњење за злочине почињене током ратова на Балкану једнострано и да не приводи правди жртве Албанаца и Хрвата.

Уз то, руски канал наводи да је Хашки трибунал од 161 појединца гонио 94 Срба, 29 Хрвата, девет Албанаца и девет Бошњака, а подсјећа и да је тек неколицина Срба ослобођена оптужби, у поређењу са више од десетак оптуженика других националности.

Истовремено, француски Монд у свом извјештају о пресуди Младића наводи ријечи тужиоца Трибунала Сержа Брамерца који га описује, као и Радована Kараџића, као "архитекту политике етничког чишћења једног дијела Босне у циљу стварања етнички чисте српске државе".

Париски дневник преноси реаговање високог комесара УН за људска права који је пресуду Младићу поздравио као "велику побједу правде и упозорење другима да такви злочини неће измаћи правди, ма како били моћни и колико год времена да је за то потребно".

Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора.

22.11.2017.
Категорија: Свијет

Најчитаније у овој категорији: