Vladimir Gaćinović, otac reprezentativca Srbije: Mijat me odavno prestigao | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Vladimir Gaćinović, otac reprezentativca Srbije: Mijat me odavno prestigao

Izvor: Glas Srpske | Datum:03.06.2018.

Hercegovačka porodica Gaćinović čuvena je po Vladimiru Gaćinoviću, jednom od začetnika revolucionarnog omladinskog pokreta “Mlada Bosna”, a da i vijek kasnije bude u žiži pobrinuli su se njegovi potomci.

Imenjak slavnog pretka već decenijama je u svijetu fudbala, prvo kao odličan igrač, zatim trener, a možda i najčuveniji kao otac zlatnog “orlića” Mijata, momka koji je za kratko vrijeme opčinio Bundesligu i brzo postao jedan od oslonaca Slavoljuba Muslina, a sada Mladena Krstajića u A reprezentaciji Srbije. Kažu da za oca nema veće sreće i časti nego da doživi da ga sin nadmaši. U slučaju Gaćinovića stvar je jasna jer, iako je Vlado svojevremeno u dresu Bečeja dao tri gola čuvenoj generaciji Crvene zvezde iz 1991. godine, nikada nije pogodio gol Bajerna kao što je to uradio Mijat u nedavnom finalu Kupa Njemačke te kasnije podigao trofej.

- Ma o tome nema govora, Mijat me je odavno prestigao. Osvojiti evropsko i svjetsko prvenstvo za mlađe kategorije, a zatim iz vikenda u vikend igrati protiv Levandovskog, Obamejanga, Gecea, Riberija... To je sam vrh i nešto o čemu svaki igrač sanja. Uvijek kažem, bože zdravlja, pa dokle dogura - rekao je Vladimir Gaćinović za “Glas Srpske”.

Dok se Mijat sprema za Mundijal, otac odmara u Budvi, ali prati svaki korak “orlova”. Iako su igrači poprilično izolovani od javnosti, Vladimir ima “vezu”, pa preko Mijata dobija informacije.

- Kad god se čujemo hvali mi se da je atmosfera na nivou i da svi jedva čekaju utakmice te polazak u Rusiju. Nažalost, četvorica će morati da otpadnu sa spiska, a svi zaslužuju da idu. Tako je to u fudbalu, nadam se da Mijat neće biti među tom četvoricom. Imao je odličnu sezonu, igrao u kvalifikacijama i mislim da ima mjesta među 23 igrača - rekao je Gaćinović.

On dijeli mišljenje većine da je ključna utakmica na startu sa Kostarikom, ali da i do nje ima mnogo posla.

- Selektor Krstajić se prihvatio teškog posla, čestitam mu na hrabrosti. Njegov tim i on su ti koji odlučuju, ali i odgovaraju za sve. Nadam se samo da neće ostaviti prostora kao poslije prijašnjih prvenstava za priče da nisu dali sve od sebe, da im grb na dresu nije svetinja... Uspjeh bi bio prolazak grupe, a to znači da moramo dobiti Kostariku. Grupa nije laka, oni i Švajcarci, koje sam gledao u Litvaniji prije manje od dvije godine, prije svega, fizički su jake reprezentacije, dok je Brazil apsolutni favorit - rekao je Gaćinović.

Krstajić je djelimično promijenio sistem i, umjesto Muslinovih 3-5-2, najčešće igra u 4-2-3-1. Među 27 igrača najveća gužva je na sredini terena. Za razliku od kvalifikacija, tu je sada Sergej Milinković-Savić, o kome mjesecima bruji pola Evrope.

Potrebno je naći balans između starijih i mladih igrača. Krstajićev potez da uvede još više mladih je logičan slijed jer su ti momci dokazali da imaju kvalitet, a i pobjednički duh. Sa tim se rađate, ali ga i nadograđujete rezultatima. Slažem se da je najveća gužva na sredini terena. Imao sam sreću da treniram Sergeja u Vojvodini, vidio sam da ima nešto o čemu mnogi sanjaju. Dobar je momak, lijepo vaspitan i mislim da će ostati miran uprkos milionima kojima ga svakodnevno bombarduju. Može da bude jedan od ključnih igrača, baš kao i Tadić, Ljajić, Kostić, Mijat ili neko peti. Ne valja imati ni mnogo umjetnika jer neko mora da trči, a za to će biti zaduženi Matić i Milivojević, dok će ostali morati da pomažu. Imamo dobru reprezentaciju jer je većina igrača imala odlične sezone - zaključio je Gaćinović.
Savjeti sinu
Kućno vaspitanje, talenat i rad osnovni su preduslovi za dobru karijeru, smatra Gaćinović.

- To Mijatu i dan-danas ponavljam. Najbitnije je da si s obje noge na zemlji, da si mentalno jak i da znaš istrpjeti nepravdu. On bi u nekim segmentima mogao mene da savjetuje. A što se tiče igre, tu više ne mogu mnogo da mu pomognem jer nisam imao priliku da igram protiv igrača sa kakvim on igra, a nije me gledao ni Žoze Murinjo kako bi me eventualno doveo u svoj tim - jasan je Gaćinović.

Uspjeh Spartaka


Vladimir Gaćinović je sezonu završio kao glavni trener subotičkog Spartaka, sa kojim je izborio izlazak u Evropu.

- Vrlo sam srećan zbog toga, a posebno zbog načina na koji smo igrali. Dokazali smo da vrijedimo za Evropu, ali nas opet čeka težak posao jer nam je otišao Nemanja Nikolić u Partizan. To je momak o kome će se tek čuti. Otići će još dva-tri najbolja igrača, a mi ćemo pokušati da pronađemo talentovane igrače i, uz uslov da rezultat ne trpi previše, stvorimo gotove proizvode koji će donijeti solidan novac. Spartak nema luksuz da se razbacuje - naglasio je Gaćinović.

 


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: