Vanja Grbić najavio: Uskoro besplatan kamp za trebinjske odbojkaše | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Vanja Grbić najavio: Uskoro besplatan kamp za trebinjske odbojkaše

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:18.04.2017.

Jedan od najboljih srpskih odbojkaša Vladimir Vanja Grbić održao je danas u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“ pokazni trening za mlade trebinjske odbojkaše.

Proslavljeni reprezentativac i olimpijski šampion, član odbojkaške Kuće slavnih i nosilac nagrade za životno djelo Evropske odbojkaške konfederacije, a danas doktorant na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja – u našem je gradu da bi pokazao djeci osnove odbojkaškog rada, predstavio odbojkaški kamp koji organizuje na Zlatiboru, ali i dogovorio da već od naredne godine Trebinje dobije svoj kamp za mlade odbojkaše.

Hercegovci imaju izuzetne predispozicije za ovaj sport, a razlog više je i veliki interes mladih – na odbojkaški kamp na Zlatiboru, koji će se u sedmičnim smjenama održati od 1. do 29. jula, najviše prijavljenih je upravo iz Trebinja.

„Meni je srce puno  osamnaestero iz dva trebinjska kluba. S jedne strane sam prijatno iznenađen, a sa druge – moja ideja da napravim odbojkaški kamp u Trebinju ovim je dobilo pozitivnu potvrdu. I u današnjem razgovoru sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem, postavili smo bazu za ono što će biti odbojkaški kamp, gdje ja želim da djeca iz Trebinja ne plaćaju apsolutno ništa. Dobiće kvalitetan rad jer je meni rad sa djecom, kao doktorantu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, uža struka. Dogodine ćemo ostvariti planove jer ove nemamo dovoljno vremena“, kaže Grbić.

Grbić kaže da odbojku koristi samo kao igračku koja treba da pomogne na putu zdravog formiranja i socijalizacije djece.

Sport je najbolji način da se djeca sklone sa ulice. Uče se kako da komuniciraju riječima i pokretima. Uče se kako da gube i da pobjećuju. Prije svega uče kako da budu pozitivni, jer sportisti su prije svega pozitivni ljudi. Prvi dio današnjeg treninga sastoji se od rada sa balonima, gdje se djeci pokazuje kako i na koji način da koriste noge. Zatim slijede principi kako i na koji način se odnositi prema lopti i kako o njoj razmišljati – što su inače stvari koje nisu prioriteti na svakodnevnim treninzima“, kaže Grbić.

Grbić ističe da je odbojka najpopularniji sport u Srbiji.

„Imamo fantastičan kadar. Tako da i u budućnosti rezultati neće izostati. Za mene odbojka nije sport – nego učiteljica života. Sve što sam naučio u životu, naučio sam iz odbojke.

Trebinje kao „punjenje baterija“

On u Trebinje ne dolazi samo zbog poslovnih obaveza. Trebinje je za čuvenog odbojkaša važno mjesto.

„Poseban mi je osjećaj kada dođem u Pridvorce u kuću gdje moj pokojni otac rođen ili do tetke da popijem travaricu. Sestra od tetke mi je ovdje kao i stric. Majčina rodbina, takođe. Provedem minimum tri dana samo obilazeći porodicu. Nekad se pitam, pošto imam više rodbine u Trebinju nego u Kleku, da li bih trebao ostatak rodbine da vratim ovdje. Ali suštinski, doći u Trebinje znači doći u kućni mentalitet. Boravak u Trebinju mi je ‘punjenje baterija‘. Klima je fenomenalna, grad je pun strpljivih, vedrih ljudi i ništa mi drugo i ne treba da bih bio ponosan na hercegovačko porijeklo”, zaključuje Grbić.

Poen kao filozofija života

Jedan od najspektakularnijih poena u istoriji odbojke dogodio se na finalnoj utakmici Olimpijskih igara u Sidneju, u kojoj je Jugoslavija savladala Rusiju sa 3:0. Izveo ga je Grbić. Prisjetio se tog trenutka koji je u najvećoj mjeri obilježio njegovu karijeru.

U tom trenutku nisam razmišljao šta će se desiti – da li ću pasti, udariti se ili bilo šta drugo, samo sam razmišljao kako da spasim loptu. Shvatio sam da nemam dovoljno vremena da normalno skočim pa sam zauzeo poziciju na osnovu onoga što je trebalo da bude zalet. To nije jedan poen – to je filozofija života, način zbog kojeg treba umrijeti“, kaže Grbić.

Sunčica Pešić

Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: