Nevesinje: Žrtvenik pronađen na Drenoviku potiče iz rimskog perioda | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Nevesinje: Žrtvenik pronađen na Drenoviku potiče iz rimskog perioda

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:15.07.2018.

Žrtvenik pronađen na lokalitetu Drenovika potiče iz rimskog perioda i predstavlja značajan arheološki artefakt za istoriju Nevesinja.

Ovo je potvrđeno iz Turističe organizacije opštine Nevesinje  koja je dobila rezultate naučnog istraživanja obavljenog na  Odjeljenju za arheologiju Filozorskog fakulteta u Beogradu.

Kamenu ploču je prije desetak godina slučajno pronašao mještanin Radmilo Jelačić prilikom obrađivanja zemlje. Turistička organizacija je uz pomoć prof. dr Miroslava Vujovića prevela natpis sa ploče koji otkriva da je „žrtvenik sa posvetom Jupiteru podigao beneficijarni konzular u vrijeme aktivne vojne službe“. Iz Turističke organizacije naglašavaju  da je ovo veoma značajan istorijski podatak, pojašnjavajući da je rimska legija formirana 68. godine nove ere za vrijeme cara Nerona bila stacionirana na prostoru atičkog Nevesinja.

Ova legija se tokom svog postojanja borila na prostorima Italije, Hispanije, Germanije, Dalmacije i Panonije. Vjerovatno je raspuštena nakon poraza od Huna, koji su bili aktivni u tim godinama. Simbol ove legije bio je Jarac, ali je povremeno korišten i krilati konj Pegaz.

Iz Turističke organizacije poručuju da će nastojasti da sakupe i sačuvaju  od zaborava ovakve i slične kulturno-istorijske spomenike i pronađu im adekvatno mjesto na kome bi mogli biti predstavljeni javnosti.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: