Hitlerov telefon prodat za 243.000 dolara | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Hitlerov telefon prodat za 243.000 dolara

Izvor: Tanjug | Foto: Visa inte Pryl-artiklar Pryl / Övrigt | Datum:20.02.2017.

Telefon Adolfa Hitlera, koji je koristio kako bi izdao mnoge od svojih komandi, prodat je na aukciji za 243.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća "Istorijske aukcije Aleksander“, a prenosi AFP.

Hitlerov telefon (Foto:  Visa inte Pryl-artiklar Pryl / Övrigt ) -

Početna cijena telefona bila je 100.000 dolara, a aukcijska kuća nije saopštila ime kupca.

Telefon marke Simens, čija je originalna boja bila crna, a koji je prefarban u tamno crvenu boju, ima ugravirano Hitlerovo ime, kukasti krst i orla – simbol Trećeg Rajha, a pronađen je u njegovom bunkeru u Berlinu 1945. godine.

Aukcijska kuća je u katalogu telefon nazvala „vjerovatno najrazornijim oružjem svih vremena, koji je poslao milione ljudi u smrt“, kao i da ga je Hitler koristio za izdavanje većine naredbi posljednje dvije godine Drugog svjetskog rata.

Telefon su ruski vojnici predali britanskom oficiru ser Ralfu Rajneru kao suvenir, ubrzo nakon njemačke predaje, a Rajnerov sin, koji ga je naslijedio, pustio ga je u prodaju.

Jedan od zaposlenih u aukcijskoj kući, rekao je AFP-u da se cijena telefona temeljila na njegovoj „rijetkosti i jedinstvenosti“.

„To je bio Hitlerov mobilni telefon za uništavanje“, rekao je jedan od zaposlenih.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: