Mačke glume da su ravnodušne prema ljudima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Mačke glume da su ravnodušne prema ljudima

Izvor: Agencije | Datum:29.03.2017.

Poznato je da ljudi ili vole ili mrze mačke. Oni koji ih ne vole (obično su to oni koji vole pse) tvrde da su mačke sebične i da ne pokazuju ljubav, jer misle da su bolje od svojih vlasnika.

Mačka (Foto: FreeDigitalPhotos.net) - Foto: FreeDigitalPhotos.net

Iako će psi, čak i vezani, mahati repom da pozdrave svog vlasnika kada dođe kući, mačke djeluju kao da su ravnodušne. Međutim, sve je to gluma.

Kristina Vajtl, šefica tima koji je istraživao ponašanje mačaka, nije bila zadovoljna činjenicom da mnogi naučni radovi koji se odnose na mačke sugerišu da su one tvrdoglave i da ih je teško trenirati. Da bi to ispitali, proveli su eksperiment na 55 mačaka - 23 kućna ljubimca i 22 mačke iz skloništa za životinje.

Svaka mačka je stavljena u samicu na dva i po sata, a naučnici su koristili vrijeme za rad s hranom, igračkama, mirisima i ljudskom interakcijom. Mačke su zatim testirane kroz "slobodnu procjenu prednosti" koja uključuje ostavljanje mačaka u sobi s raznim predmetima i procjenjivanje koliko interesovanje pokazuju za određeni predmet. Mačke su bile slobodne da se kreću gdje god žele.

Sve mačke nisu do kraja učestvovale u eksperimentu, a od 38 koje jesu 19 ih je većinu vremena provelo uz čovjeka, a ne uz hranu ili igračke. Hrana je druga najpopularnija stvar - 14 mačaka izabralo hranu, četiri igračke, a samo jedna mirise (krpu koja miriše na macinu travu).

Iako je zastupljeno mišljenje da mačke vole samoću, istraživanje pokazuje da se ipak opredjeljuju za druženje sa ljudima.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: