Turski pjesnik napisao i predstavio najmanju knjigu na svijetu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Turski pjesnik napisao i predstavio najmanju knjigu na svijetu

Izvor: Zanimljivosti dana | Datum:02.05.2017.

Na sajmu knjiga u Izmiru, prozaist i pjesnik Umit Jašar Isikhan napisao je i predstavio vjerovatno najmanju knjigu na svijetu koja nosi naziv "Tuga nakon ljubavi".

najmanja knjiga na svetu

Dimenzije knjige su ekstremno male, 8X4 milimetra, a knjiga teži svega 0,23 grama te se u joj se nalazi 96 stranica, dok je veličina fonta kojom je napisana knjiga svega 0.3 milimetra.

Isikhan je izjavio turskim medijima da mu ovo nije prvo djelo (knjiga) ovih dimenzija. Kako je rekao, prošle, 2016. godine predstavio je knjigu dimenzija 9x12 milimetara, tešku 0,75 grama.

Prošle godine, njegova knjiga je bila najmanja knjiga koja se može čitati, te je s njom oborio svjetski rekord i upisao se u Ginisovu knjigu rekorda.

Isikhan je ove godine uspio privesti kraju posao na knjizi "Tuga nakon ljubavi" koja je još manjih dimenzija te je, uz veliku pažnju posjetilaca sajma knjiga, prezentovao ovu (vjerovatno) sada najmanju knjigu na svijetu koja se može čitati.

"Kad vam ova knjiga ispadne iz ruku ne vidite je. To je najmanja knjiga koja se može čitati. Štampana je stranicu po stranicu i uvezana je uz pomoć pincete", izjavio je za turske novinske medije Isikhan.

On je istakao da je cijena prošlogodišnje minijature najmanje knjige bila u vrijednosti jednog grama zlata. Kada je u pitanju knjiga "Tuga nakon ljubavi" autor je rekao da je ne želi prodavati, ali da je njena vrijednost 300 turskih lira.

najmanja knjiga na svetu 1


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: