Volite džin? Urbani mit o ovom piću potvrdila i nauka | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Volite džin? Urbani mit o ovom piću potvrdila i nauka

Izvor: B92 | Datum:22.11.2017.

Oni iskusniji su oduvijek krivili džin za pojačane emocije, a nova studija je zapravo potvrdila ovaj urbani mit.

Džin (Foto: thinkstock) -

Rezultati studije pokazali su kako različita pića utiču na emocije, pa se tako ispostavilo da je džin definitivno najgori, tačnije da najviše podstiče suze i tugu za razliku od vina ili piva.

Istraživanje je obuhvatilo oko 30 hiljada ljudi starosti između 18 i 34 godine, a čak jedna četvrtina ispitanika koji su pili džin rekla je da im je on podstakao emocije, ali i agresiju za razliku od 17 odsto onih koji su pili crno vino i 9 odsto onih koji su pili bijelo vino ili pivo.

S druge strane, džin definitivno najviše opušta, pa samim tim i budi emocije.

"Vijekovima se ispijanje ruma, džina i votke povezivalo sa nasiljem, a zapravo je tačno da ova pića ponajviše bude emocije. Brže se piju, a imaju veću koncentraciju alkohola u njima. Kada alkohol 'udari' u krv u isto vrijeme smanjuje mogućnost mozga da ublaži impulsivna osjećanja i razmišlja o posljedicama", kaže profesor Mark Belis.

Džin je vijekovima bio na lošem glasu, a u 17. vijeku nazivao se čak "Majčina propast", a govorilo se i da čini žene sterilnim, pa je navodno džin krivac za smanjenje populacije u Londonu.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: