Skoko: RiTE Gacko neće prestati sa radom | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Skoko: RiTE Gacko neće prestati sa radom

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:24.09.2015.

Termoelektrana Gacko neće prestati sa radom, rekao je danas u Trebinju Maksim Skoko, izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede RS, odgovarajaći na medijske natpise da bi ovo preduzeće moglo ugasiti proizvodnju.
RiTE Gacko   prijeti obustavljanje proizvodnje i blokada poslovanja zbog nemogućnosti izmirivanja dugova koji premašuju 108 miliona KM, upozorava uprava RiTE Gacka u internom aktu koji je objavio poslovni portal Kapital a koga potpisuje predsjednik Nadzornog odbora RiTE Gacko Branko Grk. Skoko je danas demantovao ove glasine. O prestanku rada preduzeća nema ni riječi.
“Mi smo kao uprava prije par dana donijeli elektroenergetski bilans za naredne tri godine i u sve tri je Termoelektrana Gacko viđena da radi u punom kapacitetu. Narednu godinu je planirano da se proizvede 1.600 GWh električne energije”
, kaže Skoko. On dodaje da je termoelektrana uspjela da prevaziđe problem sa otkrivkom i ugljem i trenutno je na 92 odsto očekivane proizvodnje.
Izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede RS priznao je da je Elektroprivreda od početka 2015. godine u tri slučaja kupovala električnu energiju - za potrebe domaćinstava u rubnim područjima u susjedstvu drugih elektroenergetskih sistema, po nalogu Hezavisnog operatora sistema i zbog ispada jedne od dvije termoelektrane iz pogona.
“Neplanski ispad jedne termoelektrane predstavlja 30 posto energije manje u sistemu RS, tako da bi ispoštovali ugovore o snabdijevanju u obavezi smo da u tom momentu izvršimo nabavku električne energije i omogućimo snabdijevanje svakog potrošača u RS u svakom momentu”
, kaže Skoko.
I jedna i druga termoelektrana su stare 30 godina i nije realno očekivati da se to ne dešava, objašnjava.
Električna energija se kupuje pod transparentnim okolnostima, jedini kriterijum je najniža cijena, radi se o havarijskoj energiji koja je na tržištu uvijek skuplja od ostale energije. Najveće količine se kupuju iz iz Elektroprivrede Srbije i „Interenerga”, kaže Skoko.
Ono što je kupljeno ove godine jednako je jednodnevnoj proizvodnji Elektroprivrede Republike Srpske. Skoko je ponovio da je postojeća cijena struje nedovoljna za investiciona ulaganja tako da navjerovatnije slijedi novi zahtjev za povećanje cijena.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: