Petrović: Nastavljamo sa kapitalnim ulaganjima u RiTE “Ugljevik” | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

Petrović: Nastavljamo sa kapitalnim ulaganjima u RiTE “Ugljevik”

Izvor: Rejting.info | Datum:26.05.2022.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović danas je tokom radne posjete Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik” poručio da će kapitalna ulaganja u taj ugljevički gigant biti nastavljena.


Na sastanku sa rukovodstvom RiTE “Ugljevik” razmatrana su aktuelna pitanja važna za nesmetan rad tog preduzeća, a bilo je riječi i o dugoročnim planovima elektroenergetskog sistema u cjelini, saopšteno je večeras iz RiTE.
Petrović je rekao da je zadovoljan rezultatima RiTE u prvom dijelu godine, kao i da je sa Upravom usaglašen stav o velikim investicijama planiranim na RiTE “Ugljevik”, koje će biti realizovane u narednom periodu, a što se, prije svega, odnosi na kapitalni remont Termoelektrane, kao i na nabavku neophodne mehanizacije za RJ “Rudnik”.

– Kapitalni remont Termoelektrane planiran je za 2024. godinu i matično preduzeće će dati svu potrebu podršku. Za taj remont, koji će trajati šest mjeseci, priprema se i cijeli elektroenergetski sektor, kako bi se održala energetska bezbjednost Srpske – istakao je Petrović.

Direktor RiTE “Ugljevik” Čedomir Stojanović rekao je da preduzeće ostvaruje pozitivne poslovne rezultate, uprkos izazovnim okolnostima i da ima pozitivne ekonomske pokazatelje u dosadašnjem dijelu godine.


– Dobit preduzeća u prva četiri mjeseca je 3,4 miliona KM. Rezultat je još vredniji kada se zna da smo u ovom periodu smanjili obaveze dobavljačima za 4,5 miliona i vratili kredita u vrijednosti od 11 miliona KM. U iskazanu dobit trenutno ne spada i 4,8 miliona KM, vezanih za presudu u našu korist u slučaju “Tereks”, a ta sredstva se očekuju već u narednim danima – istakao je Stojanović.

Na sastanku je bilo riječi i o neodgovornom ponašanju pojedinih lokalnih firmi, koje neosnovanim žalbama blokiraju proces javnih nabavki, a time dovode u pitanje neometano funkcionisanje RiTE, navodi se u saopštenju.

Iz RiTE su dodali da su na sastanku dogovoreni i konkretni koraci koji će biti preduzeti povodom blokade javnih nabavki, a u rješavanje ovog problema uključiće se i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Njegovim rješavanjem će se steći uslovi i za odvijanje planskog remonta Termoelektrane, koji je planiran za septembar, dodaje se u saopštenju.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: