Prazna bilećka kasa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prazna bilećka kasa

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:22.09.2015.

Kriza u bilećkom budžetu je i više je nego očigledna. Avgustovska plata kasni, niži budžetski korsnici je mogu očekivati tek sledećeg mjeseca. Drugih davanja ni na pomolu, čekaju studenti, odbornici i mladi bračni parovi.

U bilećkoj opštini se nekada znalo da će plata biti u prvih 5 dana mjeseca. Ipak, ta praksa se izgubila. Razloga je mnogo, a jedan je siguran - preveliki broj radnika na budžetu ove opštine. Čini se da je bilećkim funkcionerima ovih dana dogorjelo do nokata. Načelik Aleksić na pitanje koliko novca trenutno ima u kasi iskreno odgovara.

„Momentalno, nema jedan đavolji dinar. Šta ću ja, isplaćivali smo koliko se moglo, sada očekujemo jedan priliv malo veći, čim bude, sve će biti u redu“ odgovara Aleksić.

Pitanje koje se najčešće čuje u kancelarijama bilećkog odjeljenja za finasije ovih dana je „Kada će plata? a postavljaju ga kolege iz susjednih kancelarija. Plate ne zavise od nas, zavise od sredstava iz HET-a je odgovor. Radnici već pomalo zabrinuti. Ovakva situacija je počela od Nove godine kaže predsjednik sindikata lokalne samouprave u opštini Bileća, Milorad Vojnović.
„Počelo se sa kašnjenjem plate u toku mjeseca sa određenim brojem dana. Od petog se plata pomjerila pa je došla na petnaesti i evo sada došla je i na kraj mjeseca“, kaže Vojnović.

Opštinari imaju zbog čega i pitati a bilećki studenti su izgleda digli ruke, septembar polako izmiče a obećanih stipendija nema. Načelnik kaže biće, septembar još uvijek traje.

„Obećanja puna kapa više, prošla je godina dana od kako smo potpisali ugovor o stipendijama koji se sveo na pet od deset stipendija, pristali smo, nismo se žalili u nadi da je bolje primiti išta nego ništa, međutim nismo primili ni jednu stipendiju“ kaže student Srđan Komnenić.

Bez sredstava iz HET-a se ne može, usvojeni budžet nije dovoljan, smatra Aleksić.

Pored neisplaćenih stipendija, i odbornici vode polemike za džabe ali i mladi bračni parovi koji bi kao nagradu od opštine trebali dobiti po 500 KM nestrpljivo čekaju jer su pare od svadbe odavno potrošili.

Bojan Nosović


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: