Nevesinje: Opštinski parlament većinom glasova usvojio budžet za 2017. godinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Opštinski parlament većinom glasova usvojio budžet za 2017. godinu

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:01.04.2017.

Na 5. redovnoj sjednici Skupštine Opštine Nevesinje većinom glasova usvojena je konačna verzija budžeta za 2017. godinu prema kojoj su prihodi i rashodi projektovani na iznos od 6.581.493 KM. Nešto veću pažnju odbornika izazvala je i Informacija o stanju u oblasti poljoprivrede.

OPŠTINSKI PARLAMENT VEĆINOM GLASOVA USVOJIO  BUDŽET ZA 2017. GODINU

Širokoj skupštinskoj raspravi o Prijedlogu odluke o budžetu opštine za 2017. godinu prethodilo je uvodno izlaganje v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Zorke Umićević. Ona je pojasnila da je u odnosu na Nacrt budžeta, nakon provedene javne rasprave izvršena korekcija za 28.340 KM. Na prihodovnoj strani povećan je grant Vlade Srbije za 40.000 KM, a na stavkama rashoda veća izdvajanja planirana su za pojedina udruženja, organizacije i sportske klubove, te adaptaciju sportsko-rekreativnih i proizvodno-uslužnih objekta. Umićević je pohvalila gest odbornika Anta Šipovca i Veroljuba Prodanovića koji su se odrekli odborničkih naknada u korist studentskih stipendija.

Vlast i opozicija imali su različita mišljenja o predloženom dokumentu, mada je bilo i stavki o kojima su  se složili, a vezana su za izdvajanja penzionerima i podršku natalitetu, te povećanje subvencija poljoprivrednicima i transparentnije trošenje sredstava sportskih klubova.

SO 5 2

Odbornici SDS-a su prigovorili da je korekcija budžeta bila politički motivisana i da je urađena van skupštinskog kolegija. Tražili su drugačiju raspodjelu budžetske potrošnje, odnosno veća izdvajanja za pojedina udruženja i sportske klubove. Iz PDP-a su poručili da neće podržati Prijedlog budžeta zato što se, prema njihovoj ocjeni, za sport i kulturu izdvaja malo, a za opštinske funkcionere puno. Odbornici SNSD-a su odbacili primjedbe da je budžet politički kreiran ukazujući da je za kapitalne investicije, stipendije i subvencije poljoprivrednicima planirano više sredstava nego što je to bivša vlast radila. I prema ocjeni odbornika Socijalističke partije, budžet nije krojila politika. Socijalisti su predložili suštinsku promjenu koncepta finansiranja sportskih klubova, tražeći i tematsku sjednicu Opštinskog parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ovo pitanje.

Nakon oprečnih diskusija vlasti i opozicije o visini plata opštinskih funkcionera v.d. načelnika Odjeljenja za finansije Zorka Umićević potvrdila je da su funkcionerske plate manje za 15 % nego u prošloj godini.

Načelnik opštine Milenko Avdalović za predloženi budžet je rekao da je pravedan, razvojni i da ima socijalnu komponentu. Naglasio je da je ovaj dokument urađen prema realnim prihodima  i da zato ne može ispuniti sve želje budžetskih korisnika.

Glasovima skupštinske većine konačna verzija budžeta usvojena je u predloženoj formi. Prethodno su većinom glasova odbačeni uloženi amandmani SDS-a.

Na sjednici je usvojena i Odluka o izvršenju budžeta kojom su propisani način upravljanja budžetskim sredstvima, te prava i obaveze budžetskih korisnika.

SO 5 4

U preostalim tačkama dnevnog reda najviše se raspravljalo o Informaciji o stanju u oblasti poljoprivrede. U uvodnom izlaganju v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić dao je presjek najznačajnijih aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava u prošloj godini, sa posebnim akcentom na otkup mlijeka. Predstavio je i Program  razvoja poljoprivrede za 2017. godinu u kojem je naznačena podrška proizvođačima mlijeka, podizanje novih zasada voća, zaštita nevesinjskog krompira kao proizvoda prepoznatljivog geografskog porijekla i poboljšanje putne mreže u ruralnim područjima. PDP je tražio da se ova tačka povuče sa dnevnog reda sjednice, jer prema ocjeni odbornika ove partije,  struktura ratarske prizvodnje nije realno prikazana. SDS smatra  da predloženi program razvoja poljoprivrede ne može biti ispraćen usvojenim budžetskim sredstvima. Odbornici Socijalističke partije od opštinske poljoprivredne službe očekuju da pomogne ratarima i mljekarima u pronalasku tržišta. Iz SNSD-a su poručili da treba dati vremena za realizaciju plana Odjeljenja za poljoprivredu pa tek nakon toga davati kritike ili pohvale.

SO 5 3

U preostalom dijelu sjednice nije bilo mnogo diskusija. Odbornici su usvojili Program raspodjele sredstava od naknada za  korištenje šuma. Uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sredstva od oko 100.000 KM  planirana su za sanaciju lokalnih puteva, sufinansiranje projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i rashode zimske službe.

Podnoseći izvještaj o stanju u oblasti komunalne djelatnosti, v.d. direktora  JP „Vodovod“ Slaviša Soknić zatražio je od opštinskih inspecijskih službi da pojačaju nadzor u zaštitnoj zoni akumulacije Alagovac. On je izrazio očekivanje da će gubici na mreži biti smanjeni nakon sanacije vodovoda u glavnim gradskim ulicama, a najavio je i otkrivanje „divljih priključaka“. Izvještaj je prihvaćen jednoglasno.

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta na prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove  utvrđene su cijene zemljišne rente i naknada za uređenje i zakup  gradskog građevinskog zemljišta.

Dragan Grahovac


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: