Privrednici Srednjeg Istoka zainteresovani za energetiku, turizam i tekstil | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Privrednici Srednjeg Istoka zainteresovani za energetiku, turizam i tekstil

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:27.05.2017.

Investicionu konferenciju u Trebinju posjetila je delegacija Arapsko-indijske privredne komore i biznismena regiona Kašmir, koji su zainteresovani za saradnju na energetskim i turističkih projektima, te investiranje u tekstilnu industriju.

Asif Ikbal iz Arapsko-indijske privredne komore najavio da će danas poslijepodne razgovarati sa gradonačelnikom i zvaničnicima Gradske uprave u Trebinju – o mogućnostima saradnje na projektima posebnih energetskih zona, ali i ulaganjima u trebinjski turizam.

„Ovo je malo mjesto, ali sa puno poslovnih mogućnosti. Za nas je posebno interesantna blizina aerodroma u Dubrovniku“, rekao je Pal.

Sa gradonačelnikom će, dodaje on, razgovarati i o mogućnostima bratimljenja sa jednom kašmirskom opštinom slične veličine.

Biznismen iz Kašmira Sejk Ahmad Ašik kaže da su privrednici iz ovog regiona najviše zainteresovani za saradnju iz oblasti turizma i tekstilne industrije.

„Upoznati smo sa činjenicom da ovdje postoje ljudski resursi sa iskustvom rada u tekstilnoj industriji i u drugom dijelu dana ćemo konretnije razgovarati sa zvaničnicima Gradske uprave na tu temu“, rekao je Ašid.

Ponuda iz Slovenije

Institut za ekološki inženjering iz Maribora zainteresovan je za finansijsku podršku projektima oblasti zaštite prirodne sredine, obrazovanja i komunalne energetike.

„Vi ste pred izazovom da nešto uradite sa otpadom, takođe sa prečistačem otpadnih voda – a to su projekti za koje Slovenija može obezbijediti novac. Što se tiče područja školstva i edukacije, mi imamo praksu da pomažemo opremanje već započetih ili izgrađenih objekata – kao što su laboratorije ili učionice sa specijalnom namjenom“, rekao je Željko Blažeka iz ovog instituta.

On je potvrdio da je konkretno u trebinjskom slučaju riječ o projektu istraživačke stanice za mlade talente u Zgonjevu, čije je idejni projekat juče predstavljen na Investicionoj konferenciji.

Blažeka je pojasnio da bilateralna pomoć podrazumijeva dvije mogućnosti finansiranja – donacijom do 30% potrebnih sredstava ili beskamatnim kreditiranjem projekta.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: