Opština Bileća: Ugovori o finansiranju dva nova projekta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Opština Bileća: Ugovori o finansiranju dva nova projekta

Izvor: Radio Bileća | Foto: Radio Bileća | Datum:02.02.2018.

Danas su u Bileći potpisani ugovori o finansiranju dva projekta na području ove opštine. Potpisivanjem ugovora u realizaciju će krenuti projekti Izgradnje višenamjenskog sportskog igrališta u naselju Jezerine i Uređenje područja stećaka i šetališta na Bilećkom jezeru. Projekte podržavaju USAID, Vlada Velike Britanije, Ambasada Italije u BiH i opština Bileća.

Međunarodna organizacija za migracije koja podržava mlade u lokalnim zajednicama u BiH finansijskim grantovima omogućila je realizaciju ova dva projekta. Dejana Janjić koordinator tima za opštinu Bileća kaže da je cilj ovakvih projekata prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizma s tim da njihova organizacija ne etiketira mlade ljude kao takve nego ih pokušava angažovati da rade u svojim lokalnim zajednicama. Janjić je napomenula da oni vode dijaloge kroz koje mladima daju mogućnost da oni sami identifikuju probleme u svojoj zajednici i da na tim problemima rade projekte.

 Na prvom sastanku u Bileći, koji je održan krajem decembra prošle godine okupili su određen broj mladih koji su iznijeli probleme svoje lokalne zajednice i tada je odlučeno da se radi na dva projekta. Lokalni koordinatori su pomagali da se napišu projekti, prikupi dokumentacija i da se ideje uspješno prezentuju. Zato je Bileća i dobila ova dva projekta od velikog značaja za opštinu.

Naselje Jezerine broji 106 stanovnika starosti do osamnaest godina, od toga najviše djece  uzrasta od osam do deset godina. Do sada nisu imali igralište na kojem bi mogli da se druže i bave sportskim aktivnostima. Milimir Hrnjez član neformalne grupe građana naselja Jezerine potvrdio je da su njima predstavnici USAID odobrili značajna novčana sredstva, ostatak sredstava dobili su od opštine Bileća i lokalne zajednice. Hrnjez je istakao da su oni i više nego zadovoljni odobrenim projektom ali i posebno zahvalni privatnicima  koji su im donirali dodatna novčana sredstva. Potrebno je naglasiti da su stanovnici Jezerina projektom tražili novčana sredstva  za nabavku materijala za izgradnju i opremanje igrališta, a sve potrebne poslove, od čišćenja terena do završnih radova će oni sami da obavljaju.

Uređenje područja oko stećaka i šetališta prema jezeru od opšteg je značaja za našu opštinu, ne samo za naše sugrađane nego i za razvoj turizma u Bileći, kaže Milica Lučić,koordinator ispred ovog projekta. Lučić je pozvala sve mlade Bilećane da se priključe realizaciji uređenja okoline jezera  i podignu svijest o značaju očuvanja naše životne sredine.

 Prezentacije je od početne faze pratio i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Bileća, Radenko Popara. Popara je potvrdio da će opština nadoknaditi onoliko novčanih sredstava koliko bude potrebno da se zaokruži cijelina projekta  kao i pomoći u tehničkoj realizaciji ideja.

Zadnji rok za implementaciju oba projekta je period od 15. marata do 15. maja tekuće godine.

Predstavnici Međunarodne organizacije kažu da su oduševljeni mladima u Bileći koji su ovim projektima vrlo ozbiljno pristupili. Zato su i predstavnici lokalnog tima odmah po završetku potpisivanja ugovora održali sastanak u okviru koga su izloženi novi problemi i predložene ideje za nove projekte.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: