I trebinjski osnovci polažu malu maturu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

I trebinjski osnovci polažu malu maturu

Izvor: Glas Srpske | Foto: Ilustracija | Datum:07.02.2018.

Zbirke zadataka za malu maturu u Republici Srpskoj su spremne, a testove iz srpskog jezika i matematike na kraju ove školske godine polagaće učenici devetog razreda u 21 osnovnoj školi.

Uvođenje male mature u osnovne škole u RS predviđeno je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen u maju prošle godine. Mala matura će se ove godine uvesti eksperimentalno, a provjerom znanja biće obuhvaćeni učenici iz svih krajeva Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da su timovi nastavnika dva mjeseca pripremali zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika i književnosti.

“Pripremljene zbirke ćemo analizirati danas i sutra na seminaru kojem će prisustvovati i savjetnici iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije”, rekao je Damjanović.

Analiza uspjeha učenika osnovnih i srednjih škola na kraju školske 2016/2017. godine, koju je uradio Republički pedagoški zavod pokazala je da se skoro polovina učenika osnovnih škola okitila peticama na kraju prošle školske godine.

Predrag Damjanović kaže da se prilikom izbora škola u koje će eksperimentalno biti uvedena mala matura vodilo računa o tome da budu obuhvaćene škole kako sa velikim tako i sa malim brojem učenika.

“Izabrali smo škole iz gradskog, prigradskog i seoskog područja i one koje imaju najviše iskustva u sprovođenju eksterne provjere znanja učenika”,  rekao je Damjanović.

Osnovne škole u kojima će biti eksperimentalno sprovedena mala matura:

“Vojislav Ilić”, Krupa na Vrbasu - Banjaluka

“Ivo Andrić”, Banjaluka

“Borisav Stanković”, Banjaluka

“Nikola Tesla”, Prnjavor

“Petar Kočić”, Nova Topola

“Sveti Sava”, Doboj

“Šamac”, Šamac

“Sveti Sava”, Bijeljina

“Vuk Karadžić”, Bijeljina

“Petar Kočić”, Brodac - Bijeljina

“Aleksa Šantić”, Ugljevik

“Branko Ćopić”, Prijedor

“Majka Knežopoljka”, Knežica - Kozarska Dubica

“Mokro”, Pale

“Sveti Sava”, Istočno Novo Sarajevo

“Vuk Karadžić”, Trebinje

“Sveti Sava”, Bileća

“Sveti Sava”, Foča

“Boško Buha”, Štrpci - Rudo

“Sveti Sava”, Zvornik

“Petar Kočić”, Kozluk – Zvornik


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: