Ljubinje: Očekuje se rekordna proizvodnja bijelog luka | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubinje: Očekuje se rekordna proizvodnja bijelog luka

Izvor: agroklub | Datum:08.02.2018.

Iako su padavine omele neke povrtarske poslove u Hercegovini, u Ljubinju je već počela sadnja bijelog luka i već je zasađeno desetak parcela.

Zasijana strna žita i posađeni luk napokon su zaštićeni snježnim pokrivačem koji će ih štititi od mrazeva. Tamo gđe nema snježnog pokrivača, za sada nema opasnosti od mraza za ozime usjeve, voćarske kulture i vinovu lozu.

Iako neuobičajeno, toplo vrijeme prije ovih padavina, bilo je idelano za zaoravanje zemlje, a Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da će sjetva početi krajem februara, a možda i ranije. Na području Ljubinja je već počela sadnja bijelog luka, doznaju  Nezavisne.

"Ukoliko vrijeme dozvoli, na redu je sjetva ranog luka na otvorenom, a što se tiče žitarica, sijat će se zob, kao i đetelina. Luk se može sijati i krajem februara, ali ako bude suha zemlja i toplo vrijeme. Luk dobro podnosi niske temperature pa su ga mnogi sijali i u osmom mjesecu lani i snijeg ga sada štiti", rekao je Mastalo.

Dodao je da su prije padavina i nižih temperatura mnogi iskoristili toplo vrijeme i počeli pripremati oranice za sjetvu.

Zagarantovan je i otkup bijelog luka na licu mjesta.

Iako su padavine omele neke povrtarske poslove u Hercegovini, u Ljubinju je već počela sadnja bijelog luka i već je zasađeno desetak parcela, a prema najavama, ova sezona trebalo bi da bude rekordna, jer je ovoj kulturi zagarantovan otkup na licu mjesta.

U Ljubinju, jedinom preostalom duvanjarskom kraju Hercegovine, sve više se smanjuje sadnja duvana, čiji primat polako preuzima upravo bijeli luk, a uzrok ovakvog preokreta diktira tržište.

Hercegovački bijeli luk je među pet najkvalitetnijih na svijetu.

"S obzirom na to da je u Ljubinju od prošle godine otvoren pogon za preradu bijelog luka fabrike "Farmavit", koja, nezvanično se saznaje, priprema i ugovore s kooperantima koji žele da uzmu njihovo sjeme i da sade bijeli luk, da bi im ga kasnije otkupili, poljoprivrednicima se ovaj vid saradnje najviše isplati jer je siguran otkup", kažu u Odsjeku za privredu u opštini Ljubinje.

Iz "Farmavita" poručuju da je prednost bijelog luka sa hercegovačkog područja ta što prema vrijednosnoj nomenklaturi on ulazi među pet najkvalitetnijih u svijetu, pa je za njim velika potražnja i na evropskom tržištu.

Dodaju da ukoliko se nastavi ovako dobra saradnja s kooperantima, povećaće se i sadašnji kapaciteti od stotinu prerađenih tona ovog povrća, odnosno milion jedinica gotovog proizvoda na godišnjem nivou. Sa druge strane, proizvodnja duvana stagnira, jer otkup već godinama nije zagarantovan.

Zaliha vlage je dobra.

Visoka dnevna temperatura vazduha ne utiče na mirovanje poljoprivrednih kultura jer su noći hladne, a dan još kratak, tako da nema uslova za pokretanje vegetacije, ali bi ipak bilo bolje da su svi usjevi prekriveni snijegom, navodi se u posljednjem agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Zahvaljujući padavinama u dosadašnjem dijelu zime, zaliha vlage u dubljim slojevima poljoprivrednog zemljišta je dobra u svim područjima RS.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: