Zupca čeka optužnica zbog otkaza radniku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zupca čeka optužnica zbog otkaza radniku

Izvor: Glas Srpske | Datum:07.06.2015.

Tužilaštvo BiH podići će optužnicu protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca zbog otpuštanja službenika SIPA Rašida Palića koji je presudom Suda BiH vraćen na posao.

Zupca čeka optužnica zbog otkaza radnikuU Tužilaštvu BiH kažu da je taj predmet u završnoj fazi.

- Riječ je o predmetu u vezi sa nezakonitostima prilikom suspenzije policijskog službenika Palića. Predmet je u završnoj fazi. Uskoro očekujemo podizanje optužnice. Osumnjičeni je direktor SIPA Goran Zubac - kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Palić je bio načelnik Regionalne kancelarije SIPA u Mostaru, a kasnije i u Sarajevu. Poslije suspenzije i sprovedenih disciplinskih postupaka u februaru 2013. godine otpušten je s posla. Palić je, međutim, pokrenuo proces protiv SIPA i Odbora za žalbe policijskih službenika koji je potvrdio rješenje o njegovom otkazu. Sud BiH je Palića vratio na posao u februaru prošle godine. Palić je zatim tražio visoku odštetu i pokrenuo tužbe za zloupotrebu položaja protiv onih koji su ga otpustili.

U obrazloženju odluke o raskidu ugovora o radu sa Palićem navedeno je da je ignorisao redovne procedure vođenja istraga, da nije reagovao ni nakon nekoliko upozorenja i skretanja pažnje, te da se radi o ozbiljnim propustima.

Zupčev advokat Dragiša Jokić kaže da nije uobičajeno da u slučajevima radnih odnosa i parničnih postupaka Tužilaštvo BiH podiže optužnice.

- Kad bi to bila praksa, onda bi odgovarali svi direktori koji su otpustili radnika. Tu bi onda trebalo da se radi o zloupotrebi službenog položaja ili nesavjesnom radu, čime je nekome nanesena šteta, a za to postoji sudska zaštita i to je oštećeni ostvario, dobio je odštetu i vraćen je na posao - kaže Jokić.

Dodaje da se radi o nonsensu i da bi, po toj logici, sve sudije koje donesu nezakonitu odluku trebalo pohapsiti. Pojašnjava da se, teoretski, krivična prijava može podići ako je nešto urađeno namjerno i ciljano, ali da sud rješava to je li oštećeni otpušten zakonito ili ne. Ne može se, kaže, odgovarati krivično jer je neka odredba pogrešno primijenjena.

- Radi se o tome da pojedinci na svaki način pokušavaju da smijene Zupca sa mjesta direktora SIPA. I u onom prethodnom postupku, a i sada. U pozadini toga su osveta, pritisci i politički interesi - kazao je Jokić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca i prošle godine tereteći ga za nesavjestan rad jer je tokom protesta u februaru 2014, kako je navedeno, odbio da angažuje specijalnu jedinicu SIPA na zaštiti zgrade Predsjedništva BiH. Zubac je prvostepenom presudom u Sudu BiH osuđen uslovno na godinu zatvora. Prije toga pripadnici SIPA uhapsili su ratnog načelnika tešanjske policije Šemsudina Mehmedovića uz dokaze o počinjenim ratnim zločinima nad tamošnjim Srbima, ali ga je Tužilaštvo odmah oslobodilo, pa je u RS podizanje optužnice protiv Zupca ocijenjeno kao posljedica političkog pritiska.

Razlozi za otkaz

Prilikom pokretanja disciplinskog postupka protiv Rašida Palića navedeno je i da je on kao rukovodilac bio isključiv, samovoljan i da je zaposlenima prijetio disciplinskim postupcima, što je za posljedicu imalo narušavanje međuljudskih odnosa.

Navedeno je da je teško povrijedio službenu dužnost jer je u toku akcije "Magelan" verifikovao i Goranu Zupcu na potpis dostavio dopis o informantu iako je znao da nije okončana procedura registracije tog informanta. U tom dopisu, koji je upućen Tužilaštvu BiH, stoji prijedlog za izdavanje naredbe o sprovođenju posebne istražne radnje kojom bi bila obuhvaćena osoba označena kao informant SIPA kodnog naziva Golub.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: