Trebinje: Radovi otkrili podzemnu prostoriju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Radovi otkrili podzemnu prostoriju

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:14.02.2018.

Pripremni radovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa „Centar“ u krugu „Travunije“ otkrili su prostranu, kamenom obloženu prostoriju nekoliko metara ispod zemlje, saznaje Radio Trebinje.

Prizor polukružno zasvođenih podzemnih odaja zagolicao je maštu znatilježnih sugrađana, ali je odgovor koji je Radio Trebinje ubrzo dobio u Muzeju Hercegovine doživljaj lišio svakog otkroviteljskog zanosa: riječ  je o podzemnoj cisterni za vodu koja je bila dio vojnog kompleksa „Sjeverni logor“ izgrađenog u vrijeme i za potrebe Austro-ugarske vojne uprave.

Slične podzemne cisterne sa zalihama vode za potrebe garnizona, kažu u ovoj ustanovi, imaju svi objekti vojne namjene u Trebinju i fortifikacije na isturenim pozicijama oko grada, koje  je Austro-Ugarska monarhija 1882. godine počela graditi na širem prostoru tada strateški važne, pogranične tačke prema Crnoj Gori (Festung Trebinje).


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: