Mladi istraživači izučavaju rijeku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mladi istraživači izučavaju rijeku

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:08.06.2015.

 Osnovci trebinjskih škola imaju priliku da znanja o ekosistemu Trebišnjice i naučnoj metodologiji praćenja zdravstvenog stanja rijeka stiču i kroz praksu – u školi u prirodi, koju organizuje Centar za održivi razvoj i ekologiju – CORIE, sa saradnji sa ekološkim društvima iz Čapljine.

corie naslovnaKako je saopšteno iz ove organizacije, cilj projekta je unapređenje nastave biologije u osnovnim školama kroz organiziranje vannastavih aktivnosti – škola u prirodi, te sticanje znanja o stanju vodnih resursa u slivu Trebišnjice uz primjenu naučno utemeljene metode praćenja zdravlja riječnih ekosistema.

corie1

“Projektni tim i profesori na terenu upoznaju učenike sa svim elementima praćenja stanja riječnog ekosistema – od opisa riječne dionice, fizičko-hemijskih karakteristika, do biljnog i životinjskog svijeta rijeke, nakon čega učenici sa konkretnim zaduženjima sami istražuju riječnu dionicu – obavaljaju potrebna mjerenja, uzorkovanja, praćenja i registrovanja vrsta, a prikupljene podatke upisuju u zajedničku bazu podataka. Na ovaj način učenici su obučeni da prate stanje i promjene u ekosistemu rijeke, o čemu mogu informisati javnost ili nadležne institucije”, kažu u CORIE-u.

U projektu, pod nazivom “Neretva – rijeka koja povezuje” uključene su dvije osnovne škole iz Trebinja – “Vuk Karadžić” i “Jova Jovanović Zmaj”, te šest osnovnih škola iz Federacije BiH – iz Ravnog, Stoca, Čapljine, Mostare, Ljubuškog i Gruda.

corie2Projekat se realizuje u okviru programa “Dijalog za budućnost“, koji provode međunarodne organizacije UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: