Nevesinje: Ruševni objekti vojne kasarne postaju prošlost | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Ruševni objekti vojne kasarne postaju prošlost

Izvor: RTRS | Datum:25.02.2018.

Ruševni i zapušteni objekti u bivšoj vojnoj kasarni u Nevesinju od ove godine trebalo bi da budu prošlost. Umjesto njih, Regulacionim planom, predviđena je izgradnja novog gradskog jezgra na površini od šest hektara. Vlada Republike Srpske kasarnu je dodijelila opštini Nevesinje 2009. godine.

Usljed narušene statike i dotrajalosti, najveći broj objekata iz perioda Austrougarske nije u upotrebi. Pojedini se koriste nakon što su dijelom rekonstruisani.

- Ti objekti će u upotrebi biti dok se ne javi investitor koji će ih privesti krajnjoj namjeni, ali će većina njih biti srušena - kaže Slobodan Šiljegović, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Regulacionim planom iz prošle godine za gradnju stambenih, poslovnih objekata i objekata za sport i kulturu, predviđena je četrdeset jedna parcela. Od izgradnje, opština računa na nove prihode.

- Pošto nisu predviđeni proizvodni objekti, nego stambeni i poslovni, neće biti oslobođeni od rente i plaćanja zemlje - navodi Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja.

Po ugovoru, opština je obavezna da izgradi sedam stambenih jedinica za pripadnike Oružanih snaga.

- Ovih dana ulazimo u proceduru traženja investitora koji će sa opštinom Nevesinje, u zgradi br. 16, napraviti sedam stanova u sivoj gradnji za pripadnike Oružanih snaga. Mi ulažemo zemlju, investitor ulaže sve ostalo, a stanovi će biti završeni do ove jeseni - kaže Avdalović.

Opština će u ovoj godini, za uređenje unutrašnje infrastrukture budućeg naselja, uložiti 150.000 KM iz budžeta.

- Ono što mi treba da radimo u ovoj godini jeste da obezbijedimo svu infrastrukturu koja će omogućiti investitorima što jednostavnije funkcionisanje objekata - kaže Šiljegović.

Buduće, drugo gradsko jezgro Nevesinja, biće povezano s postojećim magistralnim i regionalnim pravcima. Izgradnja prvih objekata očekuje se na proljeće.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: