Nevesinje dobilo novi grb i zastavu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje dobilo novi grb i zastavu

Izvor: Srna | Datum:28.02.2018.

Nevesinje je dobilo novi grb opštine nakon pet godina od kada je Ustavni sud Republike Srpske dosadašnje simbole stavio van snage i odlučio da stari izgled obilježja nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske, odnosno sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je da nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske opština formalno-pravno nije imala simbole i opštinska vlast je tom pitanju pristupila ozbiljno da bi Nevesinje napokon dobilo svoja znamenja.

"Nacrt statutarne odluke o utvrđivanju simbola opštine, zajedno sa prijedlogom rješenja grba i stega naseljenog mjesta i opštine Nevesinje usvojen je i upućen u javnu raspravu u novembru 2017. godine. Nakon sprovedene zakonske procedure opština je dobila svoja obilježja u skladu sa Ustavom Republike Srpske", rekao je Avdalović.

Nova opštinska znamenja, grb i zastava, koji simbolišu istorijsko, kulturno i prirodno nasljeđe opštine Nevesinje usvojena su statutarnom odlukom o utvrđivanju simbola opštine Nevesinje na sjednici Skupštine opštine 28. decembra.

Skupština opštine Nevesinje je na narednoj sjednici, održanoj 7. februara, donijela odluku o upotrebi simbola opštine Nevesinje kojom se utvrđuju uslovi korišćenja i način zaštite simbola opštine Nevesinje.

Autor simbola je poznati heraldičar Dragomir Acović iz Beograda.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: