"Satanistička" slika ili umjetnički performans? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

"Satanistička" slika ili umjetnički performans?

Izvor: B92, Tanjug | Foto: B92 | Datum:10.06.2015.
Fotografija, koju je SPC objavila kao dokaz da se u Muzeju Nikole Tesle odvijaju satanistički rituali, nastala je na festivalu Resonate 14. aprila ove godine, piše B92.
Sporna fotografija sa Teslinom urnom (foto: B92) - Sporna fotografija sa Teslinom urnom

Beogradska televizija navodi da je na fotografiji zabilježen umjetnički performans održan u okviru tog festivala.

Resonate festival, posvećen uklanjanju granica između umjetnosti, medija i tehnologije, održan je od 13. do 18. aprila.

Srpska pravoslavna crkva je kasno sinoć na svom sajtu objavila fotografiju iz Muzeja Nikole Tesle koja, kako su naveli,najbolje svjedoči o razlozima za premještanje urne sa ostacima čuvenog naučnika.

Objavljivaljnje fotografije uslijedilo je nakon što je predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio da je preseljenje urne Nikole Tesle tražila SPC i da je u pitanju inicijativa patrijarha Irineja zbog satanističkih obreda u muzeju.

Vrlo brzo nakon što je SPC objavila fotografiju, na društvenim mrežama pojavila se i informacija gdje je i kada ova fotografija nastala.

Fotografiji na kojoj se vidi nekoliko ljudi koji sjede ispred urne Nikole Tesle nastala je na festivalu Resonate.

Ista ta fotografija je objavljena 14. aprila i na zvaničnom tviter nalogu festivala @resonate_io.

Muškarac koji se vidi na fotografiji je umjetnik i multiinstrumentalista Robert Aiki Obri Lov poznatiji kao Ličens, koji je bio gost festivala.

Kako Blic navodi, fotografija prikazuje dio intervjua i performansa "passing trough Zero" u Muzeju Nikole Tesle u okviru nastupa na festivalu "Resonate" 14. aprila ove godine u Beogradu.

Među onima koji se vide na fotografiji su i voditeljka Radija B92 Una Senić i fotograf Branimir Milovanović, koji je okrenut leđima.

SPC: Dokaz da urnu s Teslinim pepelom treba izmjestiti

Srpska pravoslavna crkva objavila je saopštenje sa fotografijom koja, kako navodi, potkrepljuje opravdanost zahtjeva za izmještanje urne s posmrtnim ostacima Nikole Tesle iz muzeja koji nosi njegovo ime.

Fotografija, za koji SPC navodi da je snimljena u muzeju, prikazuje četiri osobe koje, u "turskom sjedu", sjede na prostirci ispred urne s pepelom Nikole Tesle.

SPC je saopštenje izdala pošto je, kako podsjeća, vijest da je predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio da je "preseljenje urne Nikole Tesle tražila Crkva" i da je "inicijativa Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Irineja zbog satanističkih obreda u tom muzeju, kod mnogih izazvala nevjericu, a kod nekih i podsmjeh".

SPC u saopštenju koje je potpisao mitropoli zagrebačko-ljubljanski Porfirije, ističe i da "o tačnosti riječi i potpunoj umijesnosti prijedloga Njegove Svetosti Patrijarha i mnogobrojnih uglednih ličnosti najbolje svjedoči slika u prilogu" i da komentar nije potreban.

Srpska pravoslavna crkva poručila je da muzej nije mjesto u kome treba da budu pohranjeni nečiji posmrtni ostaci i podsjetila na Teslinu biografiju i podatke da je on bio "sin pravoslavnog sveštenika, sestrić pravoslavnog mitropolita, sahranjenog poslije pravoslavnog opela, koje su služili pravoslavni sveštenici protojerej Dušan Šukletović i protojerej Milan Mrvicin".

"Nikola Tesla se upokojio na Božić 1943. godine u Njujorku. Opijelo je služeno 12. januara u kapeli Svetog Jovana Bogoslova, a sahranjen je istog dana na groblju Fernklif. Njegovo tijelo je, po izričitoj želji njegovog sestrića Save Kosanovića, ekshumirano i kremirano tek 25. marta 1943. U zaostavštini velikog naučnika nikada nije pronađeno ništa što bi moglo da uputi na to da je kremacija bila njegova želja", navodi se u saopštenju SPC.

List "Blic" ranije je objavio da je predsjednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević, na Skupštini grada Beograda, rekao da je preseljenje urne s Teslinim pepelom tražila Crkva i da je u pitanju inicijativa patrijarha zbog satanističkih obreda u muzeju. 

Ovo pitanje pokrenuto je tokom rasprave između Nikodijevića i odbornika DS-a Zorana Alimpića, koji je pitao da li je istina da je predviđeno da u podnožju spomenika Nikoli Tesli bude šupljina u koju će naknadno biti premještena urna s posmrtnim ostacima naučnika.

Skupština grada odlučila je u ponedjeljak da spomenik Nikoli Tesli bude podignut na platou kod Hrama svetog Save, a troškove će snositi galerija "Radionica duše" koja je pokrenula inicijativu.

O izmeštanju urne s Teslinim posmrtnim ostacima iz muzeja bilo je riječi još u januaru 2014, na sastanku patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Na tom sastanku bila je pomenuta mogućnost izmještanja Teslinih posmrtnih ostataka iz muzeja posvećenog tom naučniku u Hram svetog Save.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: