U Ljubinju oboljelo 50% zasada duvana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Ljubinju oboljelo 50% zasada duvana

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:11.06.2015.

Bolest koja već tri godine zadaje muke uzgojivačima duvana u Ljubinju i ove godine je uništila oko 50 odsto zasada. Dobar dio ljubinjskih parcela je obolio, a bolesti ima na svim terenima.

U Ljubinju je ove godine zasađeno oko 2 ,5 miliona strukova duvana. 55 odsto zaraženih biljaka od prosle godine uticalo je da sadnja bude manja, pa su se Ljubinjci okretali nekim drugim poljoprivrednim kulturama. Oni koji su bili istrajni ovih dana žale što nijesu odustali. Već sad sa zna da neće moći računati na 50 odsto zasađenog duvana.

Njegoslav Budinčić

Gledajući na dio parcele pod pšenicom Njegoslav Budinčić žali što nije sve zasadio tom biljkom.
„Ove godine sam zasadio 8 000 strukova. Prosle godine sam više. Bolesti ima na svakoj njivi, neće da krene ...“priča nam Njegoslav.
Iako se već sad zna da je 50 odsto roda duvana zaraženo taj procenat bi mogao biti veći a zbog boleti neke parcele su ostale bez ijedne stabljike pa je zemljište preorano. 

Dragoljub Sorajić

„Trideset odsto ljudi neće imati ništa, ostali će imati nešto ali sitno u odnosu na ulaganja“, kaže Dragoljub Sorajić, šef odsjeka za privredu u lokalnoj upravi.
Bolest se u Ljubinju pojavila 2013. godine i do sada se nijesu izborili sa njom. Mjere prevencije je teže napraviti. Nema ni organizovane zaštite.
„Sredstva kao što su furadan i geocid koja su ranije bila dozvoljena nijesu više na dohvatu ruke i teško ih je nabaviti. Neophodna je i sterilizacija rasadnika“, kaže Sorajić.
A širenju bolesti dosta doprinosi i nemar. Izostaje čupanje i uništavanje zaraženih biljaka tako da se zaraza širi.
Izvjesno je da će oni kojima su zasadi oboljeli ostati bez značajnog a možda i jedinog izvora prihoda. Ljubinjsko područje je bezvodno pa je duvan najbolje uspijevao. A kako ni otkup ne ide dobro ostaje otvoreno pitanje šta će biti sa uzgojem ove biljke u budućnosti .
Njegoslav Budinčić, koji ima i zaliha od prošle godine, kaže da sve zavisi od ovogodišnjeg otkupa. Ako ga ne bude, niko neće ni saditi duvan.
Kako sada stvari stoje, duga tradicija sadnje duvana u ljubinjskoj opštini mogla bi biti prekinuta. Slab otkup i bolest koja već četiri godine polovi prinose natjeraće Ljubinjce da odustanu od uzgoja ove biljke, zahvaljujući kojom su zarađivali za život.


Marija Manojlović


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: