Upis budućih prvačića u aprilu i maju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Upis budućih prvačića u aprilu i maju

Izvor: Nezavisne novine | Datum:02.04.2018.

Upis djece u prvi razred osnovne škole biće obavljen tokom aprila i maja, kazali su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, navodeći da se u prvi razred školske 2018/2019. upisuju djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina.

Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, na zahtjev roditelja u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina ukoliko komisija procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

"U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta", dodaju iz Ministarstva.

Škola kojoj djeca pripadaju evidentira mališane dorasle za upis u prvi razred, a roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete.

"Djeca zatim idu na ljekarski pregled, a nakon toga vrši se testiranje djece za upis u prvi razred. Radnici stručne službe škole dogovoriće sa roditeljima ili starateljima termine testiranja za svakog učenika", naveli su iz Ministarstva.

Ove školske godine, 2017/2018, u prvi razred osnovne škole u RS upisano je 9.936 učenika.

Od petka proljećni raspust

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da će proljećni raspust trajati do 6. aprila.

"Nastava u drugom polugodištu završava se najkasnije 22. juna, dok se za učenike završnog razreda osnovne škole nastava završava najkasnije 8. juna", ističu iz Ministarstva.

Kako kažu u srednjim školama, nastava se završava 14. juna, osim za učenike završnih razreda, kojima se nastava završava 17. maja. Učenici umjetničkih škola nastavu završavaju 7. juna, osim maturanata, kojima se nastava završava 24. maja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: