NAGRAĐENI RADOVI NA KONKURSU 'Tebi što pojiš i hraniš - besmrtna ljepotice' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NAGRAĐENI RADOVI NA KONKURSU 'Tebi što pojiš i hraniš - besmrtna ljepotice'

Izvor: Slobodna Hercegovina | Datum:04.04.2018.

NAGRAĐENI RAD NA KONKURSU "Tebi što pojiš i hraniš - besmrtna ljepotice"

„I duh božji dizaše se nad vodom. I reče Bog:Neka bude Svjetlo, i bi svjetlo“. Voda, H2O, dva atoma vodonika i jedan atom kiseonika, te tri njena agregatna stanja.  Kakav nepobitan i praktičan fizički dokaz o Trojedinom Bogu! Sve je nastalo iz Svjetlosti i na kraju svega u Svjetlost se vraća.

O,  Trebišnjice pitomi izvore preizdašne Božije blagodeti, ogrnut srebrnasto-zelenim oreolom kao vjenčanicom! Ti, rajsko bogatstvo u izobilju pitomine, života i snage, koja kao nestašna djevojčica skakućeš i kliziš po tvrdom , surovom i oporom hercegovačkom kamenjaru! Izvorom života zadajaš gorštake ovog surovog krasa koji svojim žuljevitim rukama, sa mukom i bolom, otimaju  skromne darove za svoje preživljavanje.

Sve je oko tebe u znaku izobilnog kamena,  plitke , škrte i suve zemlje i vode koju (kada ne treba) ti donosiš u prevelikim količinama, a kada je najpotrebnija ti skrivaš u bezbrojne podzemne riznice, odakle neprestano dovikuješ ljudima: “Ukrotite me, obuzdajte me i služiću vam sa radošću kao robinja. Svojom bistrom vodom spiraću znoj sa vaših umornih mišica, rashlađivaću vaše tvrde žile, nabrekle i umorne od teškog rada, po velikoj ljetnjoj vrućini. Napajaću vodom vaša zlatnožuta žitna polja, zelene vrtove i voćnjake.  Pokretaću kola i lopatice vaših mlinova i perilica kako bi se nasitili kukuruznog hljeba, te  pšeničnim i ječmenim brašnom nahranili vama korisnu stoku i mojom snagom oprali vaše znojem natopljene haljine. U mojim pitomim vrbicama zidaćete vaše bogomolje, gdje ćete blagodariti Bogu za sve blagodeti. Temeljićete vaše kuće, u kojima ćete rađati i odgajati svoju djecu i učiti ih poštenju , čojstvu i junaštvu.  Ograđivaćete vaša dvorišta i obore za vašu korisnu marvu,  a ja ću vas krijepti svojim žuborom, da biste bili sigurni da vas neću ostaviti.  Vaše suze grijeha,  kajanja,  tuge i radosti odnijeću Živome Bogu, čijom sam riječju i sama potekla ovim kamenitim vrletima.  Zagradite me međama i ja ću vaše noći, svojim svjetlom, pretvoriti u dane.  Moja vještačka, zeleno-plava jezera biće puna razne hrane za vaše okrepljenje.  Pomažite i ljubite jedni druge, kako ja pomažem i ljubim vas.  Ako se odmetnete i osilite i moju blagodat budete pretvarali u činjenju zla, jedni drugima, pretvoriću se u rušilačku zvijer, oboriću vaše međe i kao u dane potopa, odnijeću u bezdan i vas i vaša dobra.

Ovo nije surova prijetnja, nego samo blaga opomena. Tako malo od vas tražim, a dajem vam svu svoju  Božansku snagu i moć, da i vi sami postanete Uzvišena Svjetlost, a ne tamni bezdan. Puno vas grli, ljubi i voli vaša ponizna i pitoma robinja, a ne daj Bože, zla i ohola, gospodarica TREBIŠNJICA”.

Helena Brajić,  9. razred
OŠ „ Jovan Jovanović Zmaj“ Trebinje
PO Lastva,
PRVO MJESTO NA KONKURSU 
Nastavnik: Darka Deretić

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: