Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja: Brak temelj zdrave i nerazorive porodice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja: Brak temelj zdrave i nerazorive porodice

Izvor: Srna | Datum:05.04.2018.

Srpska djeco duhovna, poštujte i čuvajte svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog, a iskrena vjernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu kuću.

Poručio je ovo patrijarh srpski Irinej u tradicionalnoj vaskršnjoj poslanici upućenoj pravoslavnim vjernicima koji u nedjelju proslavljaju najveći hrišćanski praznik, Vaskrs.

Patrijarh Irinej je upozorio da vlada sveopšte otuđenje i razdor, najprije u porodici, istakavši da je zajednica među supružnicima sve nestabilnija.

- Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha svetoga kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba - poručio je, između ostalog, patrijarh Irinej.

On je upozorio da je čedomorstvo, koje je najveći zločin ovog vijeka, nažalost, prisutno i kod Srba, te naveo da, prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje cijeli jedan grad. On je naglasio da u svjetlosti Hristovog vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima vječni smisao i rađa se za vječnost.

- Iznoseći pred vas, draga braćo i sestre, iskušenja čitavog čovečanstva, u očinskoj ljubavi molimo vas da se zdravo i odgovorno vladate, iskupljujući trezveno i u miru vreme svoga života "jer su dani zli" - poručio je patrijarh Irinej.

Naveo je da svi neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa vjernim narodom i djecom Kosova i Metohije, koji su naša savjest i bez kojih je srpska duhovna svijest slaba i ništavna. Dodao je da srpski narod zbog nepravde ne smije klonuti, već mora istrajati i slijediti kosovski zavjet.

Patrijarh Irinej je napomenuo da nepravda i zloupotreba dobara ovoga svijeta nije mimoišla ni srpski mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vijekova samostalnosti Crkve i države.

Pozvao je sve da se mole da svuda zavlada mir, a na prvom mjestu u srcima ljudi i njihovim domovima, istakavši da nas Vaskrsenje Hristovo poziva da u ljubavi i slozi, jedni sa drugima, čuvamo "jedinstvo duha svezom mira".

- Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu vaskrsloga Hrista, da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem radosno da kličemo - Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse -  poručio je patrijarh Irinej.

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: