Projekcija filma o genocidu nad srpskim narodom BiH u 20. vijeku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Projekcija filma o genocidu nad srpskim narodom BiH u 20. vijeku

Izvor: Radio Trebinje | Foto: KC Trebinje | Datum:05.04.2018.

U galeriji Kulturnog centra sinoć je prikazan film „Genocid nad srpskim narodom Bosne i Hercegovine u 20. vijeku – Hronologija zločina“.

Kroz niz surovih scena i potresnih svjedočenja, dat je istorijski prikaz golgote koju je srpski narod preživljavao tokom 20. vijeka.

Projekciju filma organizovali su Udruženje djece poginulih boraca Nasljeđe, Udruženje veterana Trećeg odreda specijalne brigade policije – Hercegovina i Kulturni centar Trebinje, a povodom Dana Policije Republike Srpske.

Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ je rekao da je ovo nastavak aktivnosti usmjerenih na njegovanje kulture sjećanja i istorije srpskog naroda, jer čuvajući istoriju, čuvamo budućnost.

„Ovo sve radimo zbog kulture sjećanja, jer ako posmatramo Republiku Srpsku kao jedan jasan i složen odgovor srpskog naroda da se ne dozvoli da se veliki zločini koji su se u prošlosti desili opet dese, onda je sasvim jasno zašto mi prikazujemo ovakve filmove. Moramo poznavati prošlost da bi imali budućnost. Nove generacije moraju da znaju svoju istoriju, borbe i heroje. Ne da bi mrzili, već da se ne bi nikada više ponovili, jer čuvajući istoriju čuvamo i Srpsku“, naveo je Pešikan.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda specijalne brigade policije – Hercegovina, Dejan Bodiroga istakao je da je ovaj odred aktivno učestvovao u stvaranju MUP-a Republike Srpske i da su njeni članovi ponosni zbog te činjenice.

Autori filma su Savez logoraša RS, Udruženje ratnih vojnih zarobljenika i logoraša regije Prijedor, grad Prijedor i RTV Prijedor, a nakon Trebinja film će biti prikazan u Nevesinju i Doboju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: