Vlada Srpske izdvaja desetine miliona za poboljšanje studentskog standarda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vlada Srpske izdvaja desetine miliona za poboljšanje studentskog standarda

Izvor: RTRS | Datum:06.04.2018.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za visoko obrazovanje Radmila Pejić rekla je za Srnu da je Vlada Srpske u proteklom periodu uložila 30 miliona KM u izgradnju i opremanje tri nova studentska doma u Banjaluci, Foči i na Palama, te na taj način obezbijedila moderan smještaj za 1.200 studenata.

- U toku je procedura za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obnovu Paviljona jedan i Paviljona dva Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci, za šta je obezbijeđeno 2,7 miliona KM bez PDV-a - navela je Pejićeva.

Ona je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske posvećeno stvaranju kvalitetnih uslova za studiranje u Srpskoj.

- Ministarstvo sufinansira ishranu i smještaj studenata i učenika u ustanovama studentskog i učeničkog standarda. Zahvaljujući tome, studenti u Srpskoj plaćaju najnižu cijenu smještaja i ishrane u okruženju. Ove godine, za ovu namjenu predviđeno je 4,8 miliona KM - naglasila je Pejićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo dodijelilo hiljadu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj, za šta je obezbijeđeno dva miliona KM.

- Ministarstvo prosvjete i kulture ove godine stipendira 46 studenata iz Srpske koji studiraju u inostranstvu, za šta je izdvojeno 121.100 KM - kaže Pejićeva.

Ona je rekla da Ministarstvo od 2008. godine dodjeljuje finansijsku pomoć studentima koji se upišu na deficitarne studijske programe na javnim visokoškolskim ustanovama, kao što su matematika i fizika, za šta je ove godine predviđeno 432.000 KM.

Pejićeva je navela da se i ove godine vodilo računa o finansiranju projekata studentskih organizacija, za šta je Ministarstvo planiralo 200.000 KM, dok je za međunarodnu razmjenu studenata i akademskog osoblja predviđeno 110.000 KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: