Nevesinje: U Zovom Dolu održana tradicionalna 'Vaskršnja tucijada' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: U Zovom Dolu održana tradicionalna 'Vaskršnja tucijada'

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:08.04.2018.

U Zovom Dolu danas je održana tradicionalna "Vaskršnja tucijada".

U porti Hrama svih svetih po osmi put su se okupili mještani različiti po statusu i godinama da učestvuju u lijepoj običajnoj manifestaciji. Preko 70 učesnika podijeljeno je u dvije grupe.

U konkurenciji djece i omladine najtvrđe vaskršnje jaje imala je šestogodišnja Helena Radovanović. Na poklon je dobila 30 jaja, ali joj mnogo više znači što je nadmašila starije rivale. Prve čestitke dobile je od bake Branke koja je sa zanimanjem pratila nastup svoje unuke.

Priređeno je i posebno takmičenje za „veterane“, a pobjednik je bio Milan Kovačević. Kaže da mu je bila čast da učestvuje u ovom lijepom pravoslavnom običaju. Raduje ga što se na veliki hrišćanski praznik u Zovom Dolu okupilo dosta djece.

Da sve protekne regularno brinuo se žiri. U pravilima se navodi da jaje mora biti kokošije, skuvano i obojeno, bez bilo kakvih vještačkih ojačanja. Pobjedničko jaje na kraju se razbija pred učesnicima i publikom.

Najmlađi učesnik Vaskršnje tucijade Filip Gutić nama ni godinu dana, a najstariji Milovan Zečević zakoračio je u sedmu deceniju. Upravo je njihovim nadmetanjem počela ovogodišnja tucijada.

Lijepo vrijeme i praznični duh zadržali su mještane u višečasovnom druženju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: