U srijedu presuda Šešelju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U srijedu presuda Šešelju

Izvor: Agencije | Datum:09.04.2018.

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove, u srijedu popodne će izreći pravosnažnu presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju koji je u prvom stepenu prije dvije godine oslobođen optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haško tužilaštvo zatražilo je poništavanje oslobađajuće presude zbog propusta prvostepenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće je, prema žalbi tužilaca, uprkos više dokaza u presudi donijelo "zapanjujući zaključak” da nije bilo sistemskog i raširenog napada na nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj i BiH, kao ni Šešeljeve odgovornosti za progon, ubistva i druge ratne zloćine u Hrvatskoj i BiH i protiv vojvođanskih Hrvata.

Šešelj je ranije izjavio da neće ići u Hag na izricanje drugostepene odluke, a odbio je i da prisustvuje žalbenoj sjednici.

Tužilaštvo smatra dokazanim da je Šešelj značajno zločinačkim djelovanjem, prevođenim Slobodanom Miloševićem, doprinio huškačkim govorima i slanjem dobrovoljaca i time podsticao na zločine.

Zato traži da bude osuđen na 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: