Obilježen dan nestalih u Hercegovini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježen dan nestalih u Hercegovini

Izvor: Radio nevesinje | Foto: Radio nevesinje | Datum:15.06.2015.

U organizaciji Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje danas je obilježeno 23 godina od egzodusa srpskog naroda iz Mostara i okoline.

 Obilježavanje Dana nestalih počelo je simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Bunu kod Mostara. Na ovom lokalitetu juna 1992. godine nestalo je 18 srpskih boraca čime je počeo egzodus srpskog naroda iz Mostara i okoline.

U Crkvi svete Trojice u Bjelušinama služen je parastos poginulim borcima i civilima, a nakon toga je obilježavanje Dana nestalih nastavljeno u Nevesinju. Kod Spomen kosturnice na Gvozdu vijence su položili izaslanik predsjednika RS Goran Džajić, predstavnici Opštinske organizacije nestalih, Opštinske boračke organizacije,Ratnih veterana i opština Nevesinje i Istočni Mostar.

Sa skupa je poručeno da se mora ubrzati proces traženja nstalih lica i procesuiranje ratnih zločina nad licima srpske nacionalnosti.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka Dželetović podsjetila je da je u proteklom ratu na području Hercegovine nestala 431 osoba srpske nacionalnosti i da je još uvijek nepoznata sudbina 85 lica.

   I poslije 23 godine od strašnog zločina nad Srbima  počinioci su ostali nedostupni  pravdi – upozorila je Dželetović. Ona je istakla da su ovakvi skupovi  prilika da se institucije zadužene za identifikaciju žrtava upozore da moraju raditi  posao za koji su plaćeni.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: