Требиње ће добрим просторним планом остати најпожељнији мали град на Балкану | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Требиње ће добрим просторним планом остати најпожељнији мали град на Балкану

Извор: Срна | Датум:18.04.2018.

Град Требиње је у процедури израде просторног плана који је потребан локалној заједници јер се брзо развија и стално гради, рекао је Срни начелник Одјељења за урбанизам и просторно планирање Марко Рикало.


Рикало је навео да просторно планирање, посебно у великој експанзији градње, представља основ за правилно развијање града.

Он је нагласио да ће Требиње моћи да идентитет и природну љепоту, којима привлачи посјетиоце, задржи само уколико има јасна правила шта и како се гради.

“Ако желимо да и у будућности будемо најпожељнији мали град на Балкану, то ћемо постићи добрим просторним планирањем”, истакао је Рикало и додао да је велики проблем то што локалне заједнице немају просторне планове, иако је то је то њихова законска обавеза.

Он је рекао да ће Требиње убудуће, осим добрих грађевинаца, геолога, машинаца и других профила, имати и добре просторне планере, који су до сада били запостављени, што је грешка.

Према његовим ријечима, да би јачао кадар просторних планера у Требињу који је, како је истакао, веома сиромашан, град ће са Географским факултетом Универзитета у Београду потписати меморандум о сарадњи и наставку програмских планова који ће обухватити и стипендирање требињских студената на тој високообразовној установи.

“У Одјељењу за урбанизам и просторно планирање немамо ниједног просторног планера”, навео је Рикало.

Град Требиње је у посљедње вријеме међу највећим градилиштима у Републици Српској.

Према грубим процјенама, вриједност инвестирања у пројекте од општег значаја, које финансирају град Требиње, Влада Републике Српске или се финансирају из других извора, већа је од 60 милиона КМ.

При крају је реконструкција Градског парка, у току је уређење десетак градских улица, оборинске канализације, изградња зграде за младе брачне парове, водоводи, атлетски стадион, Ватрогасни дом, а ускоро почиње изградња објекта Градске тржнице, те реализација других значајних планираних пројеката.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: