Geografski fakultet iz Beograda i Grad Trebinje potpisali Sporazum o naučno - tehničkoj saradnji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Geografski fakultet iz Beograda i Grad Trebinje potpisali Sporazum o naučno - tehničkoj saradnji

Izvor: herceg tv | Foto: herceg tv | Datum:20.04.2018.

Grad Trebinje i Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu, potpisali su danas Sporazum o naučno tehničkoj i poslovnoj saradnji.

To će omogućiti da svi kapaciteti ove viskoškolske ustanove ubuduće budu na raspolaganju Gradu, prije svega u vezi prostornog planiranja. Ovim su završeni i trodnevni naučni skupovi, koje su fakultet i Grad zajedno organizovali.

Svojim stručnim kadrovima Geografski fakultet, svakako će doprinijeti razvoju Grarda Trebinja, prvenstveno u analizama, revizijama, ali i sugestijama, prilikom izrade prostornog, kao i urbanističkih i regulacionih planova, istakao je gradonačelnik Luka Petrović prilikom potpisivanja sporazuma.

„U sklopu Geografskog fakulteta imaju posebno odjeljenje za prostorno uređenje i veoma nam je važno da nam pomognu pri izradi urabanističkog plana, da Grad Trebinje ne mijenja zamišljene obrise, da, kako smo predvidjeli Strategijom razvoja, bude najpoželjniji manji grad na zapadnom Balkanu. U tom smislu smo se povezali sa Geografskim fakultetom u Beogradu kako bismo ispunili željeni cilj“, pojasnio je Petrović.

Imati saradnju sa ovom viskokoškolskom ustanovom značajno će uticati i na razvoj nauke, a u budućnosti ta saradnje će teći i u drugim oblastima, dodao je Petrović.

Obilježavanje značajnog jubileja,125 godina postojanja, Geografski fakultet je počeo naučni skupovima u Trebinju. Na ovom fakultetu, kako je istakao dekan, postoji pet studijskih programa. Potpisivanjem sporazuma, svi kapaciteti ove ustanove, biće na raspolaganju Gradu u smislu naučne saradnje, kao i primjenjenih i terenskih istraživanja.

„Među prvim značajnim stvarima koje ćemo realizovati je početak izrade Prostornog plana Grada Trebinja, gdje će predstavnici Geografskog fakulteta i eksperti aktivno učestvovati u izradi ovog plana, koristeći veliko iskustvo u izradi ovakvih dokumenata u Republici Srbije i radeći prostorni plan Republike Srpske već nekoliko godina“, naveo je Filipović.

U sklopu saradnje, Geografski fakultet stipendiraće jednog studenta iz Trebinja na master studijama.

Takođe, najjužnijem gradu Srpske pokloniće i jedinstveni sunčani časovnik i bistu Jevta Dedijera.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: