Grad Trebinje pomaže brucoše: STIPENDIJE ZA PET DEFICITARNIH FAKULTETA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Grad Trebinje pomaže brucoše: STIPENDIJE ZA PET DEFICITARNIH FAKULTETA

Izvor: Radio Trebinje | Datum:20.04.2018.

Grad Trebinje će narednih dana raspisati javni poziv za stipendiranje studenata prve godine deficitarnih fakulteta u našem gradu – građevinskog, arhitektonskog, mašinskog, elektrotehničkog i informatičkog fakulteta.

Ovo je saopštio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović nakon sastanka u Gradskoj upravi sa trebinjskim srednjoškolcima završnih razreda, koji imaju namjeru da studiraju.

Prema njegovim riječima, biće stipendirani studenti koji redovno upišu ove fakultete.

“Mišljenja smo da će ovih pet struka biti potrebno našem gradu u narednim godinama i Grad Trebinje će za koji dan raspisati javni poziv, kako bismo omogućili stipendiranje djece u prvoj godini fakulteta, ako ih upišu redovno. Stipendiju ćemo produžiti i za drugu godinu, ako je takođe redovno upišu, a iznos stipendije sigurno neće biti ispod 250KM za ove struke“, precizirao je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja je naveo da je cilj Gradske uprave da mladi, visokoobrazovani ljudi Trebinja ostaju u svom gradu i da nađu zaposlenje za ona zanimanja za koja su se školovali.

„Cilj nam je da nedostajuće struke budu od naših ljudi, naših kadrova, da roditelji upućuju djecu na fakultete koji će imati zaposlenje odmah, a ne da gomilamo struke na Zavodu za zapošljavanje, tako da pojedinci, na žalost, završavaju fakultete a ne nalaze zaposlenje. Naš je cilj da svi oni koji završe i rade u toj struci, i u tom smjeru gradska uprava će praviti svoje aktivnosti, kako bi Grad Trebinje bio pun mladosti koja će se vraćati u ovaj grad a ne odlaziti iz njega“, istakao je Petrović.

Jelena Kukurić, učenik završnog razreda Tehničke škole, smjer građevinski tehničar, nada se da će upisati studije ekologije u Podgorici.

„Planiram da upišem ekološki fakultet, smjer zaštita životne sredine. Volim ekologiju i nadam se da ću naći posao u Trebinju“, kaže ona.

Njen vršnjak Jovan Tarana, sa skorom diplomom Srednje tehničke škole na smjeru tehničar za kompjutersko konstruisanje, ističe da su stipendije Grada Trebinja velika pomoć i podstrek za što uspješnije školovanje.

„Nadam se da ću upisati Mašinski fakultet u Novom Sadu, zato što mi dobro idu stručni predmeti, imam vrlo dobar i odličan uspjeh u srednjoj školi. Stipendije Grada Trebinja će sigurno pomoći brojnim porodicama, odnosno učenicima koji nemaju sredstava da se školuju. Tako će se pomoći učenicima koji su dobri i marljivi u školi, a lošeg su imovnog stanja. To je važno za grad, jer smatram da su siromašniji učenici marljiviji, više će dati ovom gradu sigurno nego oni koji su imali sva potrebna sredstva za školovanje“, kaže Tarana.

Sastanku sa trebinjskim srednjoškolcima prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, te načelnici odjeljenja za društvene djelatnosti i opštu upravu Zoran Milošević i Nenad Milićević.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: