Nevesinjska brigada bila garant slobode i opstanka | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinjska brigada bila garant slobode i opstanka

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:16.06.2015.

Parastosom poginulim borcima, polaganjem cvijeća,istorijskim časom i druženjem bivših saboraca danas je u Nevesinju  obilježen Dan Nevesinjske brigade. Ova vojna formacija formirana prije 23 godine tokom rata stekla veliki ugled i bila garant slobode i opstanka srpskog naroda u Hercegovini.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen je parastos poginulim borcima, a nakon toga su u Spomen sobi upaljene svijeće. Kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu delegacije Opštinske boračke organizacije, Ratnih veterana i opštine Nevesinje položile su cvijeće.

U kratkom podjećanju na ratne devedesete bivši komandant Nevesinjske brigade pukovnik Ranko Prodanović naglasio je da je ova vojna formacija imala slavan ratni put i da je  prva u Republici Srpskoj odlikovana najvećim vojničkim priznanjem - Ordenom Nemanjića. On je dodao da za čitav tok rata ova vojna formacija nije izgubila nijedan pedalj svoje teritorije.

Bivši saborci sa puno emocija prisjećali su se tih sudbonosnih ratnih dana. Teškoće su zaboravili, ali ih i danas bole pokušaji omalovažavanja njihove borbe.

 

Zoran Čampara je sa još četiri brata stao u odbranu svojih ognjišta kao pripadnik Nevesinjske brigade.

 – U rat sam ušao sa jakim nacionalnim nabojem, izgubio jednog brata i bilo mi je teško.Međutim, danas mi je još teže jer se to ne vrednuje na pravi način – istakao je Čampara.

Prisjećajući se 16. juna 1992. godine Božo Stajić je istakao  ulogu ratnog komandanta Novice Gušića koji je uspio da zaustavi povlačenje iz Mostara, organizuje jedinice i uspostavi front.

–  Znali smo da treba braniti Nevesinje, ali je vojsku trebalo konsolidovati i  to je Gušić na svu sreću uspio tako da smo zaštitili svoja ognjišta – priča Stajić.

Žarko Grahovac je bio pripadnik Druge lake brigade koja je imala zonu odgovornosti na konjičkom ratištu. On naglašava da su dvije brigade tokom čitavog rata bile u sadajstvu i da su zajednički učestvovalu u najtežim bitkama.

 

Nevesinjska brigada je držala borbenu liniju dugu preko 100 kilometara. Na časnom i herojskom putu palo je 476 njenih pripadnika i preko hiljadu je  ranjeno. Niko od boraca i oficira Nevesinjske brigade nije optužen ni za jedan ratni zločin.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: