Realizacija 58 kapitalnih projekata u 45 lokalnih zajednica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Realizacija 58 kapitalnih projekata u 45 lokalnih zajednica

Izvor: srna | Datum:28.04.2018.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je Vlada na posljednjoj sjednici donijela odluku o realizaciji 58 kapitalnih projekata u 45 lokalnih zajednica, ukupne vrijednosti 42,7 miliona KM.

Sredstva su obezbijeđena iz sredstava klirinškog duga, što sa projektima javnih investicija iznosi ukupno 60 miliona KM.

"Naše osnovno opredjeljenje prilikom donošenja ove odluke bilo je da se investira u opštine i gradove Srpske s ciljem poboljšanja kvaliteta uslova života ljudi koji žive u tim lokalnim zajednicama. Odluke o usmjeravanju ovih sredstava donesene su na osnovu zahtjeva samih lokalnih zajednica", naglasio je Tegeltija.

On je naveo da je ovo samo dio planiranih projekata u ovoj godini, jer je predviđeno da u 2018. budu finansirani projekti ukupne vrijednosti 100 miliona KM koji će biti usmjereni uglavnom na podršku lokalnim zajednicama.

Tegeltija je najavio da će Vlada Srpske već u maju odabrati dodatni dio projekata koje će finansirati, jer je plan da u ovoj godini više od 100 miliona KM bude stavljeno na raspolaganje za kapitalne projekte.

Kada je riječ o navedenih 58 projekata, među njima su, kaže Tegeltija, sanacije osnovnih škola, studentskog doma u Banjaluci, kao i sanacija štete na području Nacionalnog parka Sutjeska, rekonstrukcija i sanacija putne infrastrukture, izgradnja sistema vodosnabdijevanja u pojedinim lokalnim zajednicama, objekata iz oblasti sporta, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite.

"Za oblast obrazovanja, izgradnje i sanacije osnovnih škola i studentskog doma u Banjaluci odobreno je 5,9 miliona KM, za sanaciju Studentskog doma 'Nikola Tesla' u Banjaluci 2,8 miliona KM, te 1,2 milion KM odobreno je za dogradnju banjalučke Osnovne škole 'Branko Radičević'", naveo je Tegeltija.

Za podršku organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019. u Istočnom Sarajevu odobreno je 2,5 miliona KM, a za sanaciju objekta Banski dvor u Banjaluci 2,5 miliona KM.

Ukupan iznos odobren za lokalnu putnu infrastrukturu iznosi 5,8 miliona KM, a za izgradnju ili unapređenje sistema vodosnabdijevanja 1,7 miliona KM. Sportske ili fiskulturne dvorane biće izgrađene ili završene u osam lokalnih zajednica za šta je odobreno ukupno 9,8 miliona KM.

Izgradnja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci podržana je sa tri miliona KM, nastavak adaptacije, izgradnja i opremanje kompleksa Zalužani biće finansiran sa 3,3 miliona KM, a izgradnja Doma penzionera u Ljubinju sa tri miliona KM.

"Veoma je važno reći da je ovo samo dio projekata koje smo odobrili. Ima još zahtjeva pojedinih lokalnih zajednica koji još nisu odobreni, kao i projekata na nivou Vlade Republike Srpske i pojedinih ministarstava", istakao je Tegletija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: