Golić: Uskoro sanacija 'Sutjeske', vrijednost radova oko 2 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Golić: Uskoro sanacija 'Sutjeske', vrijednost radova oko 2 miliona KM

Izvor: SRNA | Datum:28.04.2018.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da će uskoro početi sanacija klizišta Nacionalnog parka “Sutjeska”, za šta će biti utrošeno oko dva miliona KM.

Uvažavajući značaj cijelog kompleksa spomen-kosturnice i spomenika, ne samo za Srpsku već i za sve zemlje regiona, Vlada je usvojila informaciju o aktivnostima na otklanjanju posljedica elementarne nepogode i klizišta i odlučeno je da se pristupi izradi projekta detaljne sanacije cjelokupnog kompleksa spomenika. Projekat je u završnoj fazi, procijenjena vrijednost radova je 1.980.000 KM i uskoro se očekuje početak građevinskih radova”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je Vlada zadužila rukovodstvo Nacionalnog parka da u saradnji sa Republičkom direkcijom za obnovu i izgradnju, izabere izvođača radova za otklanjanje posljedica elementarne nepogode i sprečavanje daljih oštećenja objekata, te sanaciju cjelokupnog kompleksa spomenika i dovođenje njegovog izgleda u prvobitno stanje.

S obzirom na to da se u junu održava ceremonija posvećena obilježavanju slavne bitke, Vlada Srpske je iz kapitalnih investicija odobrila milion KM za što hitnije otpočinjanje radova. Preostala sredstva bi se pokušala obezbijediti od donacija i pomoći država i institucija koje su već pokazale interesovanje”, navela je Golićeva.

Golićeva je napomenula da su se Ministarstvu i Nacionalnom parku obratili Ambasada Crne Gore u BiH, predstavnici Savjeta ministara BiH i Komisije za saradnju BiH sa Uneskom, tražeći informacije u vezi dosadašnjih aktivnosti i pokazali spremnost da obezbijede dio novca za sanaciju i otklanjanje posljedica elementarne nepogode.

Ona je rekla da su stručnjaci Republičke direkcije za obnovu i izgradnju, Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Srpske, te Hidroelektrane na Trebišnjici, snimanjem terena i nepohodnim analizima utvrdili da je klizište zahvatilo površinu od oko 4.000 metara kvadratnih, kao i da je pokrenuto oko 30.000 metara kubnih zemljane mase koju treba stabilizovati i vratiti u prvobitni izgled.

Prema njenim riječima, zbog bujičnih poplava, podzemnih voda i devastacije tokom ratnih dešavanja, konstatovana su i znatna oštećenja platoa oko spomenika, amfiteatra i prilaznih staza.

Utvrđeno je da je potrebno uraditi novo popločavanje granitnim pločama oko 60 metara kvadratnih u amfiteatru, sa izradom novih podložnih tampona, oko 820 metara kvadratnih popločavanja platoa oko spomenika i kosturnice, i oko 510 metara kvadratnih staza za povezivanje platoa spomenika, amfiteatra i kosturnice”, precizirala je Golićeva.

Ona je napomenula da je potrebno izgraditi i oko 110 metara prilaznog armirano-betonskog stepeništa širine dva ili tri metra, koje je u potpunosti odneseno klizištem.

Uništen je ili oštećen sistem odvodnih kanala i drenažnih cijevi sa slivnim šahtovima za prihvatanje i odvođenje površinskih i dubinskih voda u dužini od oko 700, iznad i oko spomenika, amfiteatra i kosturnice”, navela je Golićeva.

Govoreći o izboru tehničkog rješenja za stabilizaciju terena i klizišta, Golićeva je rekla da je odlučeno da se izvede sistem podzemnih drenaža i kanala sa sabirnim šahtovima da bi se podzemne vode prihvatile.

Stabilizacija podnožja klizišta i preuzimanje pritiska pokrenutog zemljišta izvršiće nabacivanjem krupnog lomljenog kamena po čitavoj širini formiranog klizišta u dubini terena i neće biti vidljiv na površini”, zaključila je Golićeva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: