Željko Bajović: U Hercegovini je oko 200 vrsta samoniklog ljekovitog bilja što ovdašnji med čini posebnim | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Željko Bajović: U Hercegovini je oko 200 vrsta samoniklog ljekovitog bilja što ovdašnji med čini posebnim

Izvor: Agroklub.ba | Datum:01.05.2018.

Željko Bajović iz Bileće pčelarstvom se nekih 20-ak godina. Najprije je to bio hobi, krenuo je s nekoliko rojeva, da bi to kasnije preraslo u glavnu djelatnost njegove porodice. Osim proizvodnje meda, proizvodi matičnu mliječ, propolis i nukleuse.

"Danas imam više od 300 košnica raspoređenih na nekoliko lokacija. Količina prinosa zavisi od sezone do sezone, ali u prosjeku je to par tona po sezoni. Na primjer, zadnja sezona je bila izuzetno loša za pčelare i prinos je bio ispod svih očekivanja", rekao je Bajović za Agroklub.ba

Kad je u pitanju ova sezona, kaže kako ove godine nije imao gubitaka i kako su pčele spremno ušle u sezonu. Ističe, kako sve zavisi od pčelara kako pripremi društva tijekom jeseni.

Proizvodi iz ''Kuće meda''

Bajović kaže kako je područje Hercegovine još uvijek nezagađeno što omogućava proizvodnju potpuno organskih proizvoda. Ističe kako je glavna ispaša pčela u Hercegovi zanovijet, a nakon toga drača, kadulja i vrijesak. Dodaje da u Hercegovini postoji oko 200 vrsta samoniklog ljekovitog bilja što ovdašnji med čini posebnim.
Pčelar Bajović ističe kako ima svoje stalne mušterije koje su se uvjerile u kvalitet njegovih proizvoda.

"Sudionici smo i regionalnog projekta "Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu" gdje je cilj formirati prodajna mjesta duž glavnih saobraćajnica, tako da smo u saradnji sa turističkom organizacijom Gacka plasirali svoje proizvode u "Kući meda" u toj opštini", dodaje ovaj pčelar.

Kaže kako bi institucije pčelarima učinile najveću uslugu kada bi se pozabavile ispitivanjem falsifikovanog meda.

Posao za cijelu obitelj
"Što se tiče lažnog meda, podatak je da je na tržištu BiH oko 60 posto fslsifilovanog meda. Najbolji način da se uvjerite u ispravnost meda je da ga kupujete od svog pčelara jer su marketi prepuni lažnog meda. Bavljenje pčelarstvom je izuzetno perspektivna djelatnost koja bi, uz sistemsku podršku institucija mogla samozaposliti mnoge porodice. Takođe, mogu pokrenuti različite projekte u kojem bi i mladi ljudi, posebno oni koji su završili poljoprivredne fakultete, mogli započeti vlastiti posao i zaraditi sebi prosječna platu. Ali veoma je bitna i ljubav prema ovome poslu", rekao je Bajović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: