Petar Šarenac zavičaj prvi put vidio tek u 89-oj godini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Petar Šarenac zavičaj prvi put vidio tek u 89-oj godini

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:05.05.2018.

Petar Šarenac - Srbin, pravoslavac, Amerikanac, starina mladalačkog duha, čovjek koji nikada nije zaboravio svoje porijeklo, iako je zavičaj prvi put vidio tek u 89-toj godini.


93-godišnji Petar Šarenac, iako rođen u Americi, nije zaboravio svoje korijene i srpsko porijeklo.

Velika želja da vidi ostatke porodične kuće u selu Vranjska i grobove predaka, dovela ga je prvi put. Sabor prezimenjaka je bio više nego dovoljan razlog da dođe i ove godine, i povede i porodicu.

"Bio sam presrećan da vidim sve moje Šarence, sva ta toplina i iskrenost, a ništa nije namješteno, sve emocije su prave... doveo sam unuke, nećake, tu je i moj brat, i dvoje male djece, čak su i oni bili oduševljeni", kaže Šarenac.

Iako rođeni Amerikanac, običaje i tradiciju poštuje kao pravi Hercegovac. Za krsnu slavu i praznike, zna se red, koji je naučio od svog oca, a prenosi na unuke. Krvne veze su neraskidive, i ni Milvoki, kaže Petar, nije daleko.

"Rekao sam svima na saboru Šarenaca da sljedeće godine dolazim sa sinom i unukom. Tražićemo jednu finu Srpkinju za mog unuka, šta će biti od plana da ga oženim, ne znam, ali obećao sam da sljedeće godine dolazimo sa većom grupom", dodaje on.

Od Hercegovine je, kaže, naslijedio, stamen karakter, upornost i snalažljivost, a od Šarenaca dugovječnost. U 93-oj zdravlje ga odlično služi, čak ne nosi naočare kad čita. A recept je, otkriva Petar - vrlo jednostavan.

"Za to me mnogi pitaju, koji je recept, savjet. Ja kažem da je to konjak - korbel, popijem čašicu korbela i jedno malo pivo, to je prava doza lijeka. Od nas sedmoro u porodici niko ne pije, onda ja moram da nadoknadim za sve", kaže on.

Po povratku u Ameriku, pričaće o Hercegovini - Srbima, na druženjima koja organizuju, ali i komšijama Amerikancima. Uz kamenje sa stare porodične kuće njegovog oca, koje zauzima posebno mjesto u američkom domu, sada će stajati i fotografije sa prvog sabora Šarenaca.

Petar žali što je predugo čekao na povratak u zavičaj, zato će u narednim godinama pokušati da nadoknadi bar dio propuštenog.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: