Mladi Bilećanin Zoran Samardžić ide Teslinim stopama: Uložio sav svoj džeparac i sam napravio hidrocentralu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mladi Bilećanin Zoran Samardžić ide Teslinim stopama: Uložio sav svoj džeparac i sam napravio hidrocentralu

Izvor: volimsrbiju.com/ herceg tv | Datum:06.05.2018.

Da prirodne nauke poput fizike i hemije nisu bauk za svu djecu, pokazao  je Zoran Samardžić, koji je u svom selu Do, na vrelu Bregave, sa samo 19 godina napravio mini-hidrocentralu.

Ovaj talentovani mladi Hercegovac, čija je prvobitna namjera bila da mogne svojoj baki koja nije imala struju, zaslužuje da se prisjetimo njegovog projekta od prije dvije godine.

Zbog čestih nestanka struje u selu Do kod Berkovića, mladi Zoran Samardžić odlučio je da uzme stvar u svoje ruke i sam napravi mini hidrocentalu.

Kako kaže Zoran, u ovom selu su česti prekidi u snabdijevanju električnom energijom, a on je to rešio svojim “Đerdapom”.

“Moj mini Đerdap je zapravo mikroelektrana, obnovljiv izvor energije“, kaže Zoran, i dodaje da je uglavnom radio sam, ali da su mu stručnjaci pomogli oko sklapanja nekih dijelova.

Njegova struja sada osvjetljava kuću i dvorište. Ovo je njegov najozbiljniji projekat do sada, za koji mu je trebalo mjesec dana.

Takođe je dosta koštao, pa su sva ušteđevina i višemjesečni džeparci otišli u kupovinu dijelova.
Od Zoranove struje imaju višestruku korist; daje napon od 12V i 90 ampera, na njoj može da radi 5.000 sijalica, a postoje i televizori koji rade na toliki pogon. Telefon takođe može da puni na svoju struju.

"Nema troškova, što je najvažnije, nema zagađenja sredine“, rekao je mladi zaljubljenik u fiziku.

Za struju se zainteresovao još u osnovnoj školi - sve je počelo od sklapanja automobila na daljinsko upravljanje, igračaka i mobilnih telefona.

Zoran je danas student Elektrotehničkog fakulteta i njegovi izumi tek nas čekaju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: