Dr Dragan Kovač liječi Beograd od zaborava: Zlatna značka Kulturno-prosvjetne zajednice ovom Trebinjcu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dr Dragan Kovač liječi Beograd od zaborava: Zlatna značka Kulturno-prosvjetne zajednice ovom Trebinjcu

Izvor: HERCEG TV | Datum:08.05.2018.

Autor knjige “Pogaženi testament” doktor Dragan Kovač iz Trebinja, koja je roman o Luki Ćeloviću - Trebinjcu, najvećem dobrotvoru beogradskog Univerziteta, ovogodišnji je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za 2018.godinu.

Zlatnu značku dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Svečanost povodom jubileja biće održana 15. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada će biti dodijeljene nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Podsjećamo da je dr Dragan Kovač imao izuzetnu čast da u martu 2017. godine u prepunoj Svečanoj sali Univerziteta u Beogradu, po prvi put ovakvim povodom, okupi poštovaoce lika i djela Luke Ćelovića- Trebinjca da pričaju o čovjeku i ljudima kakvih više među Srbima nema.

U sali koju krase portreti 38 beogradskih rektora posebnu priču iziskuje portret Luke Ćelovića Trebinjca koji je djelo Bete Vukanović (rođene u Banbergu kao Babet Bahmajer). Ona je oslikala Ćelovića pridržavajući se skice svog supruga, tada već poznatog slikara Rista Vukanovića. Sudbina ovog portreta bila je nepoznata 70 godina, ali je zahvaljujući uglednim profesorima ove generacije na jednoj aukciji ovaj portret otkupljen i vraćen na mjesto koje mu pripada. Portret Luke Ćelovića su otkupili i Univerzitetu darovali: profesor Filozofskog fakulteta Marica Šuput, profesor Medicinskog fakulteta Vladimir Kostić, naučni savetnik Vizantološkog instituta Gojko Subotić, profesor Elektrotehničkog fakulteta Dejan Popović, profesor Medicinskog fakulteta Predrag Peško, profesor Filozofskog fakulteta Leon Kojen, profesor Filološkog fakulteta Slobodan Grubačić, profesor Medicinskog fakulteta Vladimir Bumbaširević, profesor Filozofskog fakulteta Ljubomir Maksimović, profesor Filozofskog fakulteta Živan Lazović, profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Kostić i ambasador Bojan Bugarčić.

Autor knjige “Pogaženi testament” doktor Dragan Kovač obraćajući se eminentnom skupu u Svečanoj sali Rektorata, u martu 2017.godine, objasnio je motiv za pisanje romana o Luki Ćeloviću.
"Junak mog romana prije sto godina stekao je veliki imetak, imao je sve što se poželjeti moglo, ali… To nije predstavljalo izvor njegove sreće, niti suštinu postojanja. On je želio biti - i bio je – i ostaće, uprkos tragici koja se posmrtno desila", rekao je Kovač dodajući da je radeći na romanu spoznao činjenicu za koju nema dokaze, ali je sasvim siguran da je istinita.
"Naš veliki nobelovac Ivo Andrić je mislio upravo na Luku Ćelovića kada je napisao svoju čuvenu sentencu: Svi mi umireno samo jednom, a veliki ljudi dva puta, jednom kada ih nestane sa zemlje, a drugi put kad propadne njihova zadužbina", zaključio je Kovač.
Obraćanje predsjednika Srpske akademije nauka i umetnosti dr Vladimiru Kostiću koji je i sam učestvovao u otkupu portreta Luke Ćelovića, nikoga od više stotina prisutnih nije ostavilo ravnodušnim.
"Kada smo otkupili portret, tada su prvi put neki od nas pročitali integralni tekst testamenta Luke Ćelovića i ko kaže da mu se oči tada nisu ovlažile  - laže ", rekao je Kostić.
On se zapitao kako je moguće da jedan Trebinjac uradi više za beogradski Univerzitet nego sve vlade, politike i ideologije koje su uslijedile nakon Lukinog života.
"Nisu pare i zgrade zavještanje Luke Ćelovića, njegova namjera je zavještanje. Ne sumnjam da će se pojaviti neki novi Luka Ćelović, koji će umjeti da završi ono što je započeto. Imaće, zahvaljujući gospodinu Kovaču, jednu vrstu uputstva šta da radi",  zaključio je Kostić.

Podsjećamo na kraju ove informacije da je procijenjena vrijednost Ćelovićeve zadužbine 1939. godine iznosila preko 32 miliona dinara i bila veća od sačuvane Nobelove zaostavštine.


Autor Zoran Grgurević


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: